Cantine Lunae

Cantine Lunae

Ligurien är kanske mest känd för sin enormt vackra kust med världsarvet Cinque Terre samt dess fantastiska skaldjur, men regionen är även en av Italiens mest intressanta vinregioner och möjligen den bästa växtplatsen i världen för Vermentino, som nu får en renässans världen över.

Cantine Lunae grundades 1966 av Paolo Bosoni, som än idag äger och driver egendomen. Idag omfattar egendomen 85 hektar vingårdar, varav 45 är deras egna, 20 från långtidskontrakterade odlare och de sista 20 från ett myller om 150 olika små odlare som alla har ett par rader de ser efter.  

Detta påvisar också hur ägandet av vingårdar ser ut i Ligurien då det är extremt fragmenterat något som också är en av anledningarna till att alltför få av regionens fantastiska viner lämnar landet eller ens Ligurien!

Med sina 85 hektar är faktiskt Cantine Lunae Liguriens största privata vinproducent, men än viktigare är att de även kan göra anspråk på att vara regionens främsta producent i form av kvalitet. Detta är naturligtvis väldigt subjektivt, men de utmärkelser och fantastiska omdömen Lunaes viner får av kritiker och i vintävlingar talar sitt klara språk.

Cantine Lunae må vara kändast för sin Vermentino och deras Etichetta Nera kan i mångt och mycket ses som en måttstock för hur druvan kan smaka med högsta betyget "tre glas" i italienska vinbibeln Gambero Rosso varje år sedan 2008, men egendomen excellerar även i en mängd andra druvsorter som Albarola, Malvasia, Sangiovese och den unika Vermentino Nera.
Egendomen är belägen i östra delen av Ligurien och angränsar till Toscana och vingårdarna i Liguriens huvudsakliga kvalitetsområde för viner; DOC Colli di Luni sträcker sig faktiskt en bit in i Toscana. Landskapet som omger vineriet är dramatiskt och vingårdarna når nästan ända fram till havet och sträcker sig upp i de branta bergen där de ofta odlas på terrasser som omges av skog, olivträd och annan vegetation. Har man väl varit där är det lätt att hur vinerna reflekterar sin växtplats; vackra, men med stor personlighet och ganska så oemotståndliga.