Lallier

Champagne Lallier

Champagne Lallier grundades 1906 av Réne Lallier som gifte in sig i en ansedd champagnefamilj. Egendomen är belägen i Aÿ som var en av de första sju byarna att klassificeras som Grand Cru 1936. Lallier äger hela 15,2 hektar vingårdar, varav merparten i just Grand Cru-lägen. Dessa vingårdar täcker cirka 40% av den totala produktionen, vilket är en ovanligt hög siffra i Champagne och är en av anledningarna till den höga kvaliteten som återfinns i vinerna då Lallier i och med ägandet av vingårdarna har en ovanligt stor kontroll över druvorna från odling till vin.

Fram till 1996 var Lallier en del av huset Deutz, men då detta såldes till Louis Roederer valde René-James Lallier att gå sin egen väg. Till sin hjälp hade han Francis Tribaut, som vid denna tidpunkt var konsult åt några av de mest prestigefyllda husen i Champagne samtidigt som han drev sitt eget familjevineri. När René-James vid 2004 bestämde sig för att sälja egendomen var det naturligt för honom att låta Francis få första möjligheten att ta över och då denne redan var väl medveten om potentialen var det inte ett svårt val för Francis att tacka ja.

För att kunna möjliggöra att hålla den kvalitetsnivå Francis vill att Lallier ska ha har han några principer han följer i sin vinmakning. Först och främst använder han sig uteslutande av Chardonnay och Pinot Noir och huvudsakligen från Grand Cru-lägen.

Trots att källaren har kapacitet för en högre produktion har det satts ett tak om 400 000 flaskor per år för att inte tumma på kvaliteten. De jäster som används vid jäsningen är samtliga från de egna vingårdarna för att bevara terroir. I de viner som ej är från en specifik används en hög andel reserveviner för ökad komplexitet. Då finess är en av de egenskaper som utmärker Lalliers champagner är det också viktigt med en subtil och välintegrerad dosage.