Skål och välkommen!
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.
När jag bekräftar att jag är 25 år eller äldre godkänner jag också att webbplatsen använder cookies.
1969 planterade doktor Bill Pannell och hans fru Sandra de första vinrankorna till vad som skulle komma att bli egendomen Moss Wood i sub-regionen Wilyabrup i norra Margaret River, och var tillsammans med firmor som Vasse Felix, Cape Mentelle, Cullen och Leeuwin Estate pionjärer då det kom till vinodling i västra Australien. Fram tills dess ansågs Margaret River opassande för vinodling och markarealen utgjordes istället till största delen av betesmark för kor till den lokala mjölkindustrin. Detta kom dock att ändras 1966 efter publiceringen av en rapport från agronomen John Gladstones som pekade ut Margaret River som en mycket lovande plats för vinodling, förutsatt att vingårdarna var väldränerade för att klara den relativt stora mängden regn som faller årligen.
Tack vare det tempererade, maritima klimatet drogs paralleller med Bordeaux, och det var druvsorterna därifrån som hamnade i fokus.
1973 släpptes den första kommersiella årgången av Moss Wood Cabernet Sauvignon, från den då 10 hektar stora vingården med samma namn, i en liten upplaga om endast 3000 flaskor. Sedan dess har dock produktionen ökat, och samma år planterade Bill och Sandra en liten del Semillon och Pinot Noir. 1979 anlitades den unge vinmakaren Keith Mugford för att ta det huvudsakliga ansvaret för produktionen, och 1984 anslöt sig även hans fru Clare. Året därpå köpte de Moss Wood från paret Pannell, och de är fortfarande ensamma ägare till hela firman. Deras filosofi är att allt som görs måste främja kvaliteten i de färdiga vinerna, och denna kompromisslösa hållning yttrar sig i ett otroligt detaljstyrt och noggrant arbete hela vägen från vingård till buteljering.
Enligt Clare så är paret i grund och botten konservativa i allt de gör, men om ny teknik i vingården eller ny teknologi i vineriet är beprövad och effektiv utan att tumma på den slutgiltiga kvaliteten så kan de mycket väl komma att använda den. Keith summerar det hela tydligt: "vi provar möjligheten att med nya tekniker skapa bättre vin på ett hållbart sätt, samtidigt som vi ser om de är ekonomiskt försvarbara. Det är inte ofta som båda dessa kriterier uppfylls".
Då vinerna snabbt kom att bli mycket eftertraktade och efterfrågan blev svårare att möta så bestämde man sig för att köpa fler redan existerande vingårdar snarare än att plantera nya och behöva vänta på att rankorna skulle växa till sig och börja producera druvor lämpade att göra vin av. I nuläget producerar man runt 130000 flaskor av 10 olika viner, varav 7 stycken kommer från egenägda enskilda vingårdar.
Fokus är alltjämt på Cabernet Sauvignon och de röda Bordeaux-druvorna, med vingårdarna Moss Wood och Ribbon Vale i spetsen, men Semillon, Chardonnay och Pinot Noir är fortfarande en betydande del av repertoaren.
2007 blev en flaska Moss Wood Cabernet Sauvignon från premiärårgången 1973 den då dyraste enskilda flaska australiensiskt vin som någonsin sålts på auktion, vilket kom att befästa firmans position i den absoluta toppen i landet och ytterligare stärka vinernas rykte även internationellt.