Piera Martellozzo

Vid 29-års ålder fick Piera ansvaret att ta över familjevineriet som med henne gick in på den tredje generationen. Det var 1899, som hennes farfar Giovanni Martelozzo grundade vineriet i Padova. Idag har vineriet flyttat dryga tio mil norrut till byn San Quiniro, som är mer centrerat kring de tre regioner Piera Martelozzo producerar vin i; Friuli Venezia Giulia, Veneto och Trentino Alto Adige.

Även om Piera var ung när han axlade rollen som ansvarig för vineriet hade hon en klar vision om vad hon ville. Den största drivkraften var att låta vinerna spegla den terroir de kom från och väldigt tidigt kom Piera till insikten om att ett ekologiskt jordbruk var vägen dit. 

Redan 1998 började Piera producera ekologiska viner, vilket gör henne till en av pionjärerna i Italien för ekologiska viner. En annan hörnsten i att uttrycka terroir märks i hennes framhållande av lokala druvsorter som Refosco, Raboso och kanske framförallt Riabolla Gialla som de gör såväl stilla bordsviner som mousserande av.

I Piera har det över hundra år gamla familjevineriet fått en visionär som förstår att bevara traditioner samtidigt som hon inte är rädd för att ta till sig moderna tankesätt och tekniker. Det eleganta uttryck hon ger sina viner har inte gått ouppmärksammat och utmärkelserna med fler och fler topplaceringar och medaljer i internationella tävlingar talar sitt tydliga språk. Oavsett om du provar ett av deras stilla eller mousserande viner, ett på internationella druvor eller lokala kan du räkna med ett högklassigt vin som uttrycker såväl druva som region.