Vinos de la Luz

Vinos de la Luz drivs sedan 25 år tillbaka av tredje generationens Ricardo Fernández Núñez, som är uppväxt i Mendoza i Argentina. Han är barnbarn till de spanska emigranterna Serafín Fernández och Maria Núñez som 1910 lämnade Galicien i jakt på arbete på andra sidan Atlanten. Väl på plats i Sydamerika bestämde de sig för att göra det de kunde bäst – vin! De lyckades bygga upp en firma i Uco-dalen, som idag utöver att vara verksam i Argentina även har filialer i Toscana, Kalifornien och i Ribera del Duero.

Kanske var det ett slags hemlängtan som fick Ricardo etablera sig i Ribera del Duero, där han såg bäst möjlighet att skapa de viner på tempranillo som han hört om från sina farföräldrar.

Det tog Ricardo nära tio år att hitta den sortens vingårdar han var ute efter, men 2015 fick han tag på en egendom bestående av 42 hektar där han sedan dess också är bosatt.

Vinoz de la Luz vingårdar i Ribera del Duero är nästan uteslutande planterade med tempranillo och ligger bland annat i det karga område som med sitt läge 750 till 900 meter över havet, är ett av de högst belägna vinområdena i Europa och ibland kallas för "La Milla de Oro" eller "The Golden Mile".

Röda viner

Spanien