Bodegas Parra Jiménez

De tre bröderna Parra grundade 1993 vad som kommit att bli Europas största producent av ekologiska viner; Bodegas Parra-Jimenez. Att bli störst var dock aldrig någon ambition, men att driva odlingarna ekologiskt och till och med biodynamiskt var en självklarhet. Faktiskt så självklart att de aldrig ens tänkte på något alternativ då de endast ämnade bruka jorden som deras föräldrar och farföräldrar gjort. Vid grundandet av egendomen såg dock många på dem med skepticism. Något som numera är förbytt mot beundran.

Bortsett från de biodynamiska arbestsättet var vinerna från Bodegas Parra-Jimenez i den stil som utmärkte La Mancha under sent 1990-tal och tidigt 2000-tal. De var ganska traditionella och med en dominant fatkaraktär och det fanns en känsla av att de exceptionella druvorna man fick genom sitt hårda arbete i vingårdarna inte fick chansen att lysa som de borde.

Som en lösning kontaktade man exceptionella Juan Antonio Ponce Mondéjar, som gjort sig ett namn som vinmakare åt Telmo Rodriguez innan han vid 2005 återvände hem till Manchuela för att ta hand om sina familjevingårdar. Juan Antonio gick med på att ta ansvar för vinmakningen under förutsättning att han fick helt fria händer, något bröderna Parras inte hade några problem med att gå med på.

Resultaten har inte låtit vänta på sig och vinerna från bodegan saknar motstycke i La Mancha. Borta är allt överanvändande av fat, druvorna skördas med en friskhet och elegans som borde vara omöjlig för denna varma region. Det är extremt befriande att se ett vineri av denna storlek låta ett vinmakargeni helt styra om produktionen och ta in stora fatstorlekar och amforor, något som är helt otänkbart hos de flesta av myriaden av La Manchas producenter. Det är uppenbart att familjen själva är mer än nöjda med sitt utveckling och de senaste åren har nästa generation Parras, i form av Pablo Parra arbetat sida vid sida med Juan Antonio för att säkerhetsställa att stilen och kvaliteten upprätthålls.

Vita torra viner

Spanien