Domaine Font de Courtedune

Domaine Font de Courtedune är i mångt och mycket exakt vad uttrycket en gömd pärla syftar på. Egendomen är ett familjevineri i tredje generation som idag drivs av syskonen Caroline och Frédéric Charrier. Frédéric ansvarar huvudsakligen för vingårdsarbetet medan Caroline axlar manteln som vinmakare. Namnet Courtedune kommer från det gamla namnet på närmanste by; Courthezon och Font betyder fontän.

Egendomen omfattar 35 hektar, varav 3,5 ligger i Châteauneuf-du-Pape och resterande del i närheten. Marken i Châteuaneuf-du-Pape är fördelad på fem vingårdar varav 40% är från appellationens mest prestigefyllda vingård Rayas.

Vinerna görs huvudsakligen från Grenache och för just Châteauneuf-du-Pape är hela 97% just Grenache. Vingården Rayas är nästan uteslutande sandiga jordar och det präglar de flesta av egendomens vingårdar vilket ger viner som är lättare, fräschare och elegantare än de viner som kommer från tyngre jordmåner.

Vingårdarna är ganska gamla och för Côtes-du-Rhône är snittåldern 40 år, medan Côtes-du-Rhône Villages har ytterligare tjugo år överlag och Châteauneuf-du-Pape hela 90 år i snitt!

Det finns inga ekfat överhuvudtaget på egendomen och för de röda vinerna är det cement som vinet uppfostras i medan ståltankar används för vitt och rosé. Vinerna jäses helt på sina egna jäststammar och för de röda vinerna används hela klasar.

Egendomen säljer fortfarande en stor del av sin produktion till negocianter och lokala kooperativ, men sedan den nya generationen av Charrier tagit över blir det mindre och mindre och i och med att allt fler marknader upptäcker denna fantastiska egendom buteljeras större och större andel av skörden som eget vin.