Värmande jordärtskockssoppa med frasigt bacon och örtolja


Ingredienser för 4 personer:

6 st stora jordärtskockor
1 st vitlöksklyfta
½ st gul lök
1 dl grädde
5 dl mjölk
2 dl vatten
Salt och peppar
Vinäger (gärna sherry)
1 paket bacon (skivat)
5 msk matolja
1 dl olivolja
1 näve blandade örter (till exempel persilja, körvel, basilika, timjan)

Så gör du:

1. Skala och skölj jordärtskockorna. Spara skalet från 2 av skockorna i lite kallt vatten.
2. Klyfta de skalade skockorna och lägg i en kastrull. Häll på grädde, mjölk och vatten. Öka vattenmängden om det inte täcker. Koka riktigt mjukt i ca 30 min.
3. Under tiden som det kokar så strimla skalen i tändsticksstorlek, strimla även baconet. Lägga allt tillsammans i en stekpanna och häll på matolja, stek långsamt på medelhög värme i ca 20 minuter tills att allt är frasigt och krispigt!
4. Häll av överblivet stekfett och lägg på papper för att få bort så mycket fett som möjligt.
5. Plocka en näve blandade örter av just dina favoriter. Lägg i en skål eller mortel tillsammans med olivoljan och mixa/mortla till en örtolja.
6. När alla skockor är genommjuka så lyft upp dem och lägg i en mixer. Mixa till en slät kräm, spä på med kokvätskan tills att en önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och kanske några skvättar vinäger för fräschör.

Häll upp soppan i en djup skål och toppa med frasigt bacon och skockaskal. Avsluta med att ringa över lite örtolja. Servera med nybakat bröd.

Till denna mustiga, och lena soppa passar en lätt Pinot Noir perfekt, men det går också bra med ett vitt vin med lite fatkaraktär, en champagne med lite utveckling eller en nötig sherry eller madeira.