Chanin Wines

"People used to ask me how I get lower alcohols, and I just say I pick less ripe. But I don't think I pick early. I just pick on time." Gavin Chanin är en av Central Coasts absolut mest spännande vinmakare och hans filosofi om att göra eleganta och viner som uttrycker druvornas växtplats går stick i stäv med den generella inställningen i Santa Barbara County, där man jagar "optimal" mognad och skördar fyra, fem veckor efter Gavin.

Precis som Gavin säger handlar det inte om att plocka omogna druvor utan om att inte invänta övermogna druvor och det finns inget i Gavins viner som ger ens en antydan till gröna toner utan snarare andas vinerna fräschör och terroir.

Gavin Chanin kom in i vinbranschen då ha under sina konststudier vid UCLA valde att jobba skörd vid Au Bon Climat och Qupé. Det var bland annat genom att lära sig av Jim Clendenen och Bob Lindquist som Gavin kom att forma sin preferens för svala och snygga viner och ett ogillande av viner med för mycket alkohol och fatkaraktär.

År 2007, vid 21 års ålder, valde Gavin att ta ett sabbatsår från sina konststudier och åkte till Hamilton Russel i Sydafrika för att jobba en skörd där. Han fortsatte sedan till Nya Zeeland innan han återvände hem för att grunda Chanin. Konststudierna avslutades i alla fall 2009 och idag återfinns den prisbelönta studentens konst på etiketterna på hans viner.

Druvorna som Gavin valt att fokusera på är Pinot Noir och Chardonnay och alla viner butljeras som enskilda vingårdslägen. Huvudsakligen används gamla vinstockar, varav några är de äldsta som finns i regionen.

Målet med vinerna är att uttrycka vingårdarna och vad som eftersträvas är balans, finess och komplexitet. Vägen dit går för Gavin via låga skördeuttag och en minimal inverkan på vinet. Efter jäsning låter han helst vinet ligga utan att göra något som helst i upp till 14 månader. Han undviker en hög alkoholnivå och användandet av moderna vinmakningsmetoder som tillsättandet av kommersiella jäststammar, enzymer eller bakterier.