SC Pannell

År 2004 startade Stephen Pannell och hans fru Fiona firman SC Pannell med avsikt att försöka fånga den natursköna regionen McLaren Vales fulla potential för högkvalitativ vinmakning. Förutsättningarna för att Stephen skulle jobba med vin fanns tidigt med i bilden då han är son till Bill Pannell, grundaren till den ikoniska firman Moss Wood i Margaret River.

Stephen var under flera år chefsvinmakare på den stora firman Hardy's, och kom genom jobbet att lära känna en mängd odlare och vingårdar över hela South Australia. Denna lokalkännedom kom att vara till stor hjälp under skapandet av den egna firman. 

Stephen utforskade redan från början området med stor nyfikenhet, och med mångårig och varierad erfarenhet både inom landet (Margaret River, Adelaide Hills) och internationellt (Bourgogne, Bordeaux, Barolo och Priorat) så kunde han utforma projektet med ett öppet sinne.

Hans strävan har dock aldrig varit att försöka återskapa vinerna från dessa regioner i McLaren Vale, då han länge varit på det klara med att de stora klimatmässiga olikheterna mellan regionerna. "Med temperaturer på 37 grader 17 dagar i rad, så är det nästa lättare att odla druvor på Mars" har Stephen en gång sagt, och att hålla druvorna från att bli övermogna har varit en stor utmaning. Detta blev särskilt tydligt den årgång hans Shiraz hade en potentiell alkoholhalt på 25 %. Idén föddes då att även plantera druvsorter som var mindre traditionella för regionen men mer anpassade för de höga temperaturerna. 

I nuläget odlas utöver Shiraz och Grenache även de mer värmetåliga Fiano, Touriga Nacional, Mataro (Mourvèdre), och Nero d'Avola. Stephen har även som ambition att plantera de traditionella grekiska druvsorterna Xinomavro och Assyrtiko. För att uppnå balans och fokus i vinerna så skördar Stephen jämfört med många producenter i regionen förhållandevis tidigt, och omogen eller undermålig frukt rensas ut så att de välmående druvorna får all energi och näring från jorden. Då hållbarhet är en viktig aspekt i odlingen så är utgångspunkten att inte använda konstbevattning eller kemiska bekämpningsmedel, och i vinmakningen är strävan att manipulera vinerna så lite som möjligt. På frågan om Stephen ibland tillsätter syra i sina muster, vilket är en vanlig taktik för att lyfta fräschören i de ofta väldigt fruktmogna vinerna, svarar han att "varje ben i min kropp är emot det". 

Utöver de cirka 36 hektar som utgör vingårdsarealen till SC Pannell-vinerna, så lyckades Stephen och Fiona efter många år av förhandlingar med de ursprungliga ägarna köpa delar av en vingård som Stephen haft en förkärlek till ända sedan sin tid på Hardy's. Druvorna från de mellan 80- och 120-åriga torrfarmade vinstockarna går sedan årgång 2013 in i de klassiskt gjorda Shiraz-vinerna Koomilya JC Block och Koomilya DC Block, vilka på kort tid blivit mycket eftertraktade både nationellt och internationellt.

Terroir, klimat och hållbarhet och kvalitet är fortsatt SC Pannells ledord, och det är ingen överdrift att säga att Stephen är en av de personer som idag vet hur man utnyttjar McLaren Vales fulla potential för att kunna skapa några av regionens bästa viner.