Pét Nat – vinvärldens urgamla uppstickare

Pét Nat, eller Pétillant Naturel som det egentligen står för, är en vinstil som stigit i popularitet de senaste åren. Pét Nat-viner finns på en många av världens vinlistor, såväl klassiskt drivna som mer progressiva. Vinerna är alltid mousserande men kan variera från lätt pärlande till mer aggressivt bubbliga och ofta har de en visuell framtoning som inte nödvändigtvis är helt transparent. Smakbilden kan också variera och allt från lätta och delikat fruktiga stilar till mer jästsmakande och strama sådana ryms i kategorin. Vad är det då som gör dessa till synes nya och något spretiga viner så populära och var kommer de egentligen ifrån?

Även om många av dagens vindrickare nu upptäcker dem för första gången är faktum att Pét Nat mycket väl kan vara den absolut äldsta och mest ursprungliga form av mousserande vin som finns - och att den kom till mer eller mindre av misstag. Att bubblor i vin uppkommer genom att den koldioxid som bildas vid jäsning inte har någonstans att vägen i ett förslutet kärl är vid det här laget ett sedan länge känt faktum. Men innan jästens roll i vinmakande upptäckts förstod man inte hur det kunde komma sig att ens buteljerade viner plötsligt började förändras i sina flaskor, ibland så mycket att flaskorna exploderade. Det var helt enkelt så att jästens verkningskraft hade stannat av under de svala vintertemperaturerna och då vinet var stilla upplevdes det naturligt att buteljera dem. När våren kom och temperaturen steg tog jäsningen ny fart och trycket ökade i flaskorna. När denna process förstods och till viss del kunde kontrolleras döptes den till "Méthode Ancestrale", eller den förfädernesärvda metoden.

Att populariteten hos Pét Nat ökat så mycket kan vi till stor del tillskriva den så kallade naturvinsrörelsen. Givetvis finns det en mängd olika anledningar att uppskatta Pét Nat, men en tydlig trend inom både mat och dryck är att många konsumenter vill hitta produkter som känns mer autentiska och som utgör en motpol till vad som anses mer industriellt och tyngt av tillsatser. Att ett vin till en viss del ska få "sköta sig självt" under guidning av en vinmakare är en av hörnstenarna i naturvinsfilosofin. Här har de ibland aparta Pét Nat-vinerna funnit en tydlig plats. Att vinerna har en stil som avviker utseende- och smakmässigt gentemot mer konventionella viner har också bidragit till att göra steget in i vinvärlden mindre utmanande för den konsument som inte nödvändigtvis är intresserad av eller kunnig kring traditionella viner och appellationer. Tillsammans med ett ofta nytänkande formspråk på etiketterna och flaskor av klarglas förslutna med kronkapsyl utgör Pét Nat för många ett spännande och roligt alternativ till "vanliga" viner.

Pét Nat i sortimentet