Vegetarisk pasta carbonara

Det här behöver du för 4 personer:


Spaghetti - mängd efter eget tycke hungernivå
12 champinjoner (eller valfri annan svamp)
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 hela ägg
2 äggulor
1 dl vispgrädde
2 dl finriven pecorino eller parmesan
1 kruka persilja

 

1. Skär ner svampen i mindre bitar och stek i rikligt med smör tills gyllene, salta efter smak. Tillsätt hackad schalottenlök och vitlök och sänk temperaturen till låg. Låt svetta några minuter och stäng sedan av plattan i väntan på att pastan blir klar.
2. Blanda ägg, äggulor, grädde och ost i en skål. Tillsätt svartpeppar efter smak.
3. Koka upp rikligt saltat vatten. Lägg i pastan och koka enligt anvisningarna.
4. Häll av pastan men spara lite av pastavattnet. Häll i pastan i stekpannan med svamp och lök, tillsätt ägg och ostsmeten, lite hackad persilja, och en skvätt pastavatten och sätt på plattan på medelvärme. Rör kontinuerligt tills du får en krämig konsistens på såsen. Tillsätt lite mer pastavatten om den blir för torr.

Servera med en äggula och toppa med lite ost och svartpeppar.

 

Till den krämiga umamibomb passar det bäst med ett lätt- till medelfylligt rött vin, gärna från Italien. Ett annat bra alternativ är ett vitt vin med fatkaraktär som får matcha svampen och parmensanosten.