Bruno Giacosa & Azienda Agricola Falletto

"Att göra vin involverar ett stort antal små beslut, som alla påverkar det nästkommande. Man kan bara hoppas att man fattar rätt beslut, för att kunna fånga vad som fanns i druvorna från början"

Bruno Giacosa kan med rätta kallas en av de största vinmakarna i vår tid, och har en långtgående historia av att producera ikoniska viner. Däremot var han sällan mer specifik än ovan med att beskriva den process med vilken han skapade sina viner, och han var nästan lika känd för sin blygsamhet som för djupet och komplexiteten i sina bästa buteljeringar av Barbaresco och Barolo.

Giacosa föddes i Neive 1929, och började jobba i familjens vinkällare redan som 13-åring. Då var det hans farfar Carlo och hans pappa Mario som gjorde vinerna, och han lärde sig att göra vin från dem snarare än genom en enolog-utbildning. En av de viktigaste färdigheterna han lärde sig under sina tidigar år i firman var vikten av att välja de bästa möjliga druvorna, då man fram till 1982 inte ägde någon egen vingårdsmark. Från 1960 och framåt blev Brunos roll mer tongivande och 1964 fattar han beslutet att börja buteljera enskilda vingårdslägen i både Barbaresco och Barolo, vilket kan ses som startskottet för ett skifte i synen på specifik terroir i Piemonte.

I och med köpet av vingården Falletto i Serralunga d'Alba 1982 så började man buteljera under två olika etiketter – Azienda Agricola di Falletto di Bruno Giacosa för viner gjorda på frukt från egna vingårdar, samt Casa Vinicola Bruno Giacosa för viner gjorda på köpt frukt. Vinerna kan också ha antingen en vit eller röd etikett, där den röda står för Riserva-buteljeringarna som endast produceras i exceptionella årgångar och i små kvantiteter.

2006 drabbades Giacosa av en stroke, och efter detta så lämnade han över mer och mer ansvar till dottern Bruna, som idag styr firman. Giacosa gick dessvärre bort 2018 vid 88 års ålder, men Bruna och enologen Dante Scaglione håller produktionen vid liv med samma grundfilosofi som Bruno själv utvecklat under sin långa och imponerande karriär.

Röda viner

Italien