Druvfokus: syrah/shiraz

Syrah är utan tvivel en av de mest välkända av alla röda druvsorter och anses vara en av de noblaste. Den är kapabel att producera några av de mest långlivade viner som finns, om än inte överallt där den planteras. Druvans stora koncentration av ämnet antocyanin, vilket finns i druvskalet och bland annat ger röda viner sin färg, ger en karaktäristisk djup lila nyans åt viner gjorda på syrah. Faktum är att den totala mängden antocyanin i syrah kan vara upp till 40 % högre jämfört med exempelvis carignan, en druva som är berömd för att producera några av Frankrikes mest mörka och strama viner. Även smaken är generellt djup och mörk, där toner av björnbär och mogna plommon ofta samsas med kryddor och svartpeppar.

Historiskt har det förekommit mycket diskussion och debatt kring druvans geografiska ursprung och familjeträd. En långlivad teori har varit att syrah härstammar från trakterna kring den sicilianska staden Syrakusa och en annan att druvan skulle komma från den persiska staden Shiraz (vilket också är druvans mest använda synonym). Båda dessa har dock motbevisats genom forskning kring druvans dna-profil i slutet av 1990-talet, där det framkommit att syrah är avkomma till de franska druvsorterna mondeuse blanche och dureza och att det även finns ett genetiskt släktskap till både pinot och viognier. Det mest troliga ursprunget är således sydöstra Frankrike och regionen Savoie som gränsar till både Schweiz och Italien.

Trots syrahs starka förankring i Frankrike är den dock en i högsta grad internationell druvsort och är i dagsläget den sjätte mest planterade i världen. Nära 190 000 hektar av världens vingårdar är planterade med syrah, vilket utgör 2,5 % av den globala vingårdsarealen. Av dessa ligger drygt 60 000 hektar i Frankrike och nästan 40 000 hektar i Australien. Efter dessa giganter är även Spanien, Argentina, Sydafrika, USA, Chile och Italien stora syrah-producenter där planteringarna vuxit stort. Syrah har blivit så populär runtom i världen och stod för den tredje största ökningen av nyplanteringar mellan år 2000 och 2016. Druvsorten utgjorde då hela 29 % av alla vingårdar i Australien och ökningen har fortsatt sedan dess.

I hemlandet Frankrike är det främst i de södra delarna som syrah är planterad och den används där främst som en "förbättringsdruva" som tillför karaktär och struktur till de ofta mindre intressanta lokala druvsorterna. Rollen som förbättringsdruva är dock inget nytt och syrah har historiskt (och olagligt) använts till att tillföra djup och koncentration i vissa viner från Bordeaux. Detta har kallats att "hermitagera" vinerna och termen är tagen från berget Hermitage i norra Rhônedalen. Här anses några av de absolut främsta Syrah-vinerna göras och de är mycket eftertraktade hos vinälskare världen över. I norra Rhône hittar vi även appellationer som Côte-Rôtie, Saint-Jospeh, Cornas och Crozes-Hermitage som alla har syrah som specialitet och producerar viner med distinkt och unik karaktär

I Australien går syrah ofta under namnet shiraz, vilket hos många vindrickare är det namn som de känner till bäst. I Australien är klimatet generellt betydligt varmare än i norra Rhône och shiraz har därför även blivit i det närmsta synonymt med en mycket rikare, fruktmognare och mjukare stil. Den mest kända regionen för shiraz är tveklöst Barossa i South Australia och vinerna härifrån har historiskt sett känts igen på sin mogna, nästan sötaktiga frukt, sina mjuka tanniner och ofta med en tydlig ton av eukalyptus. Moderna australiska producenter fjärmar sig dock alltmer från denna stil och ett svalare anslag inte helt olikt det från norra Rhône med toner av peppar, viol och charkuterier utmärker denna stil. Hos dessa progressiva producenter är även eukalyptustonerna ett minne blott.

Även i andra delar av Nya Världen väljer man att kalla druvan för shiraz och exempel på detta går att hitta både i Sydafrika och USA. Vissa producenter väljer dock att använda syrah för att på så sätt signalera att stilen på vinet är draget åt det europeiska och något svalare anslaget. Oavsett vilken stil du som vindrickare föredrar så går det garanterat att hitta en syrah/shiraz som passar just dig.