Montes

När Aurelio Montes och Douglas Murray grundade Viña Montes 1987 var de pionjärer i ordets sanna bemärkelse. Chile fanns knappt på den internationella vinkartan och i den mån landet överhuvudtaget nämndes var det som producent av enkla bulkviner. Aurelio såg dock potentialen i att producera högkvalitativa viner som kunde konkurera med viner från vilket annat land som helst. Det var hans önskan om att förhöja nivån på vinerna som kostade honom hans jobb som chefsvinmakare hos en av landets största vinproducenter och det var samma önskan som fick honom att grunda Montes.

Under Montes första år var det många som trodde att det var ett projekt dömt att misslyckas, men det tog inte lång tid innan vinerna började uppmärksammas internationellt. Det första vinet som skapades var legendariska Alpha Cabernet Sauvignon, som inte bara var vineriets premiärvin utan även det första premiumvin som gjordes i Chile. Inom kort följde Alpha Chardonnay, Merlot och Syrah, som alla påvisade landets potential som producent av premiumviner.
Med Montes Alpha M, en Bordeaux-blend som såg dagens ljus med årgång 1996 höjdes ribban ytterligare ett steg och detta vin var startskottet på vad som idag kallas för Chiles ikonviner och är i vinväg Chiles créme de la créme. Fyra år efter M följde Folly, ett syrahvin som var Montes andra ikonvin. Deras sista ikonvin kom 2005 och var Chiles första Carménere på ikonvinstatus.

Med Montes framgångar började även andra vinerier våga satsa på kvalitet och även om det idag finns många fantastiska viner från landet räknas Montes fortfarande som en måttstock för chilenska premiumviner och listan på utmärkelser, medaljer och topprecensioner i de viktigaste internationella vintidningarna visar deras särställning.

Vineriet drivs idag av Aurelio JR, som även är dess huvudvinmakare och med ett moget företag med 40 år på nacken är det glädjande att se att de är lika vitala och innovativa idag som vid grundandet. I serien Outer Limits utforskar de svalare regioner och de druvsorter som ursprungligen användes i Chile, men som kom i skymundan för de kända internationella druvorna som framhävdes under 1980 och 90-talet. 

I serien Special Alpha utforskar de lättare och elegantare uttryck av de klassiska druvorna, vilket gör dessa två serier till utmärkta komplement till de klassiska viner som satte Montes på vinkartan för fyra decennier sedan.

Montes innovationer och visioner handlar dock inte bara om vinstilar utan syns även i att de tar ett stort socialt ansvar. Att framhålla det regionala har alltid varit väldigt viktigt för Montes och de är även måna om att de anställda i företaget ska ha det bra. Montes ser därför till att investera i utbildning av sin personal och deras barn. När de 2017 valde att skapa en restaurang i vingården som omger vineriet i Apalta var det med de högsta ambitionerna och ett samarbete med Argentinas mest namnkunniga kock Francis Mallman inleddes. 

Bortsett från Mallman är dock all personal lokal och flera personer har fått utbildning för att kunna ge service och laga mat på den högsta nivån. Restaurangen Fuegos de Apalta är redan nu en destination för foodies och även konkurrerande vinerier lägger gärna sina luncher här...

Förutom att ta väl hand om sina anställda och att ge tillbaka till det lokala samhället har Montes även investerat i bevarandet av skog, men deras absolut viktigaste insats för miljön ligger i att de slutat med konstbevattning för alla viner från Alpha-nivå och uppåt, med ett enda undantag i Alpha Pinot Noir, då rankorna inte skulle överleva helt utan konstbevattning. Detta har lett till att de minskat sitt vattenbruk med 65%, vilket motsvarar den årliga vattenförbrukningen av en mindre by, eller 22 000 människor för att vara mer exakt.