Polpette al Sugo – det bästa huset hava!

En kall kväll i februari passar väl smakrika köttbullar i en mustig och fruktig tomatsås perfekt? Med lite tända ljus, "Bella notte" i bakgrunden och ett gott rött vin i glaset har du alla förutsättningar för en lyckad afton med din special someone. Receptet är beräknat till 4-6 personer så har ni goda matlådor att värma om ni myser på tu man hand.

Till köttbullarna:
500 g hjortfärs
Rivet skal av 1 ekocitron
1,5 dl finskuren bladpersilja (ca en liten kruka)
2 dl riven parmesan
0,5 dl ströbröd eller panko
1 ekoägg
1 riven vitlöksklyfta
Lite fin olivolja
Smör och olivolja att steka i

Till tomatsåsen:
En gul lök, finhackad
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk tomatpuré
1 dl rött vin
2 burkar à 400 g med burktomater av god kvalitet, finkrossade, passerade eller hela
Finhackade färska örter: förslagsvis 2-3 msk rosmarin och/eller timjan eller en kruka basilika
Ev koncentrerad viltfond att smaka upp med för djupare smak, ca 1-2 msk
Olivolja att steka i
Salt
Peppar

125 g god spaghetti per person

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till köttbullarna i en bunke, ringla gärna lite god olivolja på slutet och glöm inte att smaka upp med lite salt.
Rulla färsen till stora eller små köttbullar, vi gör 12 st som blir medelstora. Låt stå medan du sätter igång tomatsåsen.

Svetta finhackad lök och vitlök tillsammans med olivolja i en traktörpanna på medelvärme. När löken blivit genomskinlig, addera tomatpurén och låt den rostas en liten stund tillsammans med löken. Häll på rött vin, rör om och låt ånga någon minut.
Häll över tomaterna och de färska örterna och låt puttra ihop till en mustig sås. Smaka gärna av med lite koncentrerad viltfond för en mustigare smakbild. Var lite försiktig med saltet eftersom du kommer att tillsätta salt pastavatten senare. Peppra.

Stek köttbullarna i olja och en klick smör tills de får fin färg. Vispa gärna ur pannan med lite vatten och använd skyn i tomatsåsen. När alla köttbullarna är stekta lägger du över dem i tomatsåsen och låt sjuda tillsammans på låg värme.

Koka pastan till ett par minuter under tiden som står på paketet i välsaltat vatten. Glöm inte att spara ca en dl pastavatten.

Addera pastan till tomatsåsen tillsammans med lite pastavatten och blanda runt allting. Smaka av med salt och peppar. När pastan är al dente är det dags att servera med riven parmesan.

Till denna vinvänliga rätt kan du välja de flesta röda viner som inte är alltför lätta.