Spinifex

Det går inte att prata om det moderna Barossa utan att nämna Spinifex. När Pete Schell och Magali Gely grundade sitt vineri 2001 var de banbrytande i sitt vis att göra viner. Tvärt emot rådande trender om sökandet efter "optimal mognad", intensiv extraktion och stort användandet av nya barriquer började de göra Barossa-viner med de tekniker de lärt sig under sina sex år då de arbetat i Provence, Languedoc, Bordeaux och Bourgogne. Jäsning i öppna jäskärl på de egna jäststammarna, korgpressar och lång maceration efter avslutad alkoholjäsning är alla traditionella metoder, men som inte hade något hem i Barossa då.

Idag har det hänt lite mer i Barossa och en handfull producenter börjar försöka att göra viner som bygger mer på finess och elegans än koncentration och fat. I regionen pratar man om en andra generation av "nya Barossa" då den första generationen besår av endast två producenter, Spinifex och Ruggabellus. De senare grundades av Abel Gibson som blev uppmuntrad av Pete att starta sitt eget vineri då han jobbade som Petes assistent på Spinifex.

Även om tillvägagångssättet skiljer sig från de flesta producenter i Barossa så är ambitionen hos Spinifex alltid att uttrycka den terroir regionen bjuder på och Pete själv beskriver gärna vinerna som regionstypiska. Ambitionen med varje vin är att kunna uppvisa vingårdarna och årgångarna, men med typisk husstil. 

Den klassiska vinmakningen gör att just vingårdarna kommer i fokus och hos Spinifex finns en stark övertygelse om att bra vingårdslägen med begränsade skördeuttag vid rätt tidpunkt kommer att ge viner med en intensiv textur och mycket karaktär.

Druvorna till Spinifex viner kommer huvudsakligen från gamla vinstockar mellan 50 och 120 år gamla i Barossa och Eden Valley och det handlar huvudsakligen om medelhavsdruvor som Mataro, Grenache, Syrah, Cinsault och Carignan.
Med sina 15 år på nacken som pionjärer i Barossa är Spinifex verkligen en modern klassiker och vi är väldigt stolta att kunna erbjuda dessa fantastiska viner för den svenska konsumenten.