Pinot Noir

Pinot Noir är kanske den mest fängslande druvan av dem alla. Kapabel att skapa de mest nyansrika och eleganta viner tänkbara, men också den kanske svåraste druvan att få till. Druvans tunna skal och låga nivå av fenoler gör den extremt känslig och minsta misstag i vinmakningen syns direkt. Vidare är klasarna väldigt täta, något som gör druvan väldigt mottaglig mot röta och andra sjukdomar. Trots alla svårigheter den för med sig förblir dock druvan något av en helig graal för vinmakare världen över och väldigt många när en dröm om att bemästra denna krävande druva. Detta har lett till att det har gjorts och görs försök att odla den på alla många växtplatser trots att den egenskap som förenar alla stora uttryck av druvan världen över är att de kommer från svala odlingsområden.

Druvan är en av de äldsta druvor som fortfarande används i större utsträckning av kvalitetsviner och man har fastställt att den funnits i över 2 000 år. Druvans klassiska hemvist är Bourgogne där dess mångfacetterade uttryck visar sig i den myriad av appellationer i distriktet med olika karaktärer, men druvan har spridit sig världen över och viner av ytterst hög nivå görs nu i alla länder med utpräglade svalklimatsområden som Nya Zeeland, Australien, USA, Sydafrika, Chile och Tyskland. Till och med England har visat att druvan passar utmärkt där, även om den i dagsläget visat sig bäst i de brittiska bubblorna för inte att förglömma är Pinot Noir inte bara en av de främsta druvorna för röda viner utan även en av de tre klassiska champagnedruvorna.

På grund av sitt tunna skal och låga nivå av fenoler är sällan viner av Pinot Noir speciellt kraftiga utan lätta till medelfylliga med en ganska mjuk tanninstruktur och en hög fräschör. Arommässigt har druvan en tydligt kryddig karaktär med aromer av röda bär som hallon, jordgubbar och körsbär. Örtiga och blommiga aromer är också ganska vanligt förekommande. Genom att producera viner som bygger mer på finess och elegans än kraft och extraktion är viner gjorda av Pinot Noir ofta väldigt matvänliga och passar till ett ganska brett register av maträtter och är ofta ett av förstahandsvalen om man vill servera rött till fiskrätter. Till rätter av ljust kött, såsom fläck eller kalv är det även ett utmärkt val, men de kanske allra bästa kombinationerna tycker vi är till rätter av elegantare viltkött eller fågel.