Skål och välkommen!
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.
När jag bekräftar att jag är 25 år eller äldre godkänner jag också att webbplatsen använder cookies.
Pinot Noir är kanske den mest fängslande druvan av dem alla. Kapabel att skapa de mest nyansrika och eleganta viner tänkbara, men också den kanske svåraste druvan att få till. Druvans tunna skal och låga nivå av fenoler gör den extremt känslig och minsta misstag i vinmakningen syns direkt. Vidare är klasarna väldigt täta, något som gör druvan väldigt mottaglig mot röta och andra sjukdomar. Trots alla svårigheter den för med sig förblir dock druvan något av en helig graal för vinmakare världen över och väldigt många när en dröm om att bemästra denna krävande druva. Detta har lett till att det har gjorts och görs försök att odla den på alla många växtplatser trots att den egenskap som förenar alla stora uttryck av druvan världen över är att de kommer från svala odlingsområden.
Druvan är en av de äldsta druvor som fortfarande används i större utsträckning av kvalitetsviner och man har fastställt att den funnits i över 2 000 år. Druvans klassiska hemvist är Bourgogne där dess mångfacetterade uttryck visar sig i den myriad av appellationer i distriktet med olika karaktärer, men druvan har spridit sig världen över och viner av ytterst hög nivå görs nu i alla länder med utpräglade svalklimatsområden som Nya Zeeland, Australien, USA, Sydafrika, Chile och Tyskland. Till och med England har visat att druvan passar utmärkt där, även om den i dagsläget visat sig bäst i de brittiska bubblorna för inte att förglömma är Pinot Noir inte bara en av de främsta druvorna för röda viner utan även en av de tre klassiska champagnedruvorna.
På grund av sitt tunna skal och låga nivå av fenoler är sällan viner av Pinot Noir speciellt kraftiga utan lätta till medelfylliga med en ganska mjuk tanninstruktur och en hög fräschör. Arommässigt har druvan en tydligt kryddig karaktär med aromer av röda bär som hallon, jordgubbar och körsbär. Örtiga och blommiga aromer är också ganska vanligt förekommande. Genom att producera viner som bygger mer på finess och elegans än kraft och extraktion är viner gjorda av Pinot Noir ofta väldigt matvänliga och passar till ett ganska brett register av maträtter och är ofta ett av förstahandsvalen om man vill servera rött till fiskrätter. Till rätter av ljust kött, såsom fläck eller kalv är det även ett utmärkt val, men de kanske allra bästa kombinationerna tycker vi är till rätter av elegantare viltkött eller fågel.
Art.nr 75327
289 kr
Art.nr 93862
649 kr
Art.nr 94818
269 kr
Art.nr 73200
209 kr
Art.nr 59928
469 kr
Art.nr 93237
271 kr
Art.nr 73206
289 kr
Art.nr 57641
249 kr
Art.nr 59912
699 kr
Art.nr 78589
279 kr
Art.nr 2955
169 kr
Art.nr 56144
489 kr
Art.nr 57318
449 kr
Art.nr 50931
469 kr
Art.nr 2721
169 kr
Art.nr 92809
501 kr
Art.nr 53871
489 kr
Art.nr 2821
219 kr
Art.nr 2138
169 kr
Art.nr 92448
401 kr
Art.nr 56539
299 kr
Art.nr 73152
589 kr
Art.nr 70406
449 kr
Art.nr 79276
419 kr
Art.nr 57572
559 kr
Art.nr 57574
599 kr
Art.nr 94045
569 kr
Art.nr 79810
209 kr
Art.nr 59909
599 kr
Art.nr 53269
849 kr
Art.nr 57577
539 kr
Art.nr 58021
361 kr
Art.nr 57573
979 kr
Art.nr 74006
368 kr
Art.nr 71307
589 kr