Arnaldo Rivera

Projektet Arnaldo Rivera sjösattes i och med årgången 2013 av det ambitiösa och kvalitetsdrivna kooperativet Terre del Barolo som sitt säte mitt i byn Castiglione Falletto i Piemonte. Kooperativet har funnits sedan 1958 och har i nuläget cirka 350 medlemmar som tillsammans odlar vin på 600 hektar vinmarker. Grundaren av kooperativet hette just Arnaldo Rivera, och hans uppfattning var att det var synd att alla småskaliga odlare i de olika kommunerna sålde sina druvor för att ingå i anonyma blender hos de större producenterna. Terre del Barolo grundades således som ett sätt att ta till vara på frukten från de historiska vingårdar där odlarna arbetade, och för att ge både människor och terroir den uppmärksamhet och respekt de förtjänade.

För att ta detta ett steg längre så ville man med detta hyllningsprojekt till Arnaldo Rivera utveckla terroir-tänket ytterligare, och i överenskommelse med ett stort antal av vinbönderna inom Terre del Barolo så sattes det upp mycket stringenta kvalitetsregler för både odling och produktion. Först och främst används enbart druvor från mindre vingårdslotter som har en väldokumenterad historik av att ge frukt av högsta kvalitet, och vinerna från de bästa av dessa tillåts släpps under etiketten Arnaldo Rivera endast i exceptionella årgångar. Stort fokus läggs på ett hållbart förhållningssätt i vingårdarna, och man undviker kategoriskt att använda artificiella gödningsmedel och kemiska bekämpningsmedel, allt för att låta frukten så tydligt som möjligt uttrycka sina olika ursprung.

Även i vineriet har stora prioteringar och investeringar gjorts för att på bästa möjliga sätt fullfölja det filosofiska arbete som inletts i vingårdarna, och i största mån ska möjligheten att vinifiera både små och stora delar av skörden vara tillgänglig. Till jäsningarna är ståndpunkten att enbart naturlig jäst isolerad från de olika vingårdarna ska användas, och den malolaktiska konverteringen ska vara spontan. Inga små ekfat används för lagringen, utan fokus ligger på långsam utveckling i fat och tunnor mellan 700 och 5000 liter. Åsikten är tydlig, och minimal intervention ses som nyckeln till att låta legendariska vingårdar som Monvigliero, Castello och Rocche dell'Annunziata komma till sina fulla uttryck. Man låter dock även Barolo som helhet hamna i fokus, då Arnaldo Rivera är den enda producent som gör vin från samtliga av regionens 11 kommuner, och i det Barolo-vin de döpt till "Undicicommuni" låter de detta återspeglas. De brinner för hela Barolo in i minsta detalj, vilket givetvis märks tydligt i vinerna

Vita torra viner

Italien

Röda viner

Italien