Murdoch Hill

Murdoch Hill är en egendom som grundades 1939. Det var dock inte vinrankor som växte på ägorna då utan marken användes huvudsakligen för boskapsuppfödning och potatisodlingar. Mycket har dock hänt sedan dess och 1998 bestämde sig familjen Downer för att fokusera på sin passion för viner. Idag omfattar egendomen 20,5 hektar.

Sedan 2012 har familjens yngsta son Michael tagit över som vinmakare. Han har verkligen satt sin prägel och hyllas unisont i Australien för sina balanserade och nyanserade viner. Kanske är hans avtryck allra tydligast i Artisan Series som omfattar sex olika viner som alla är döpta efter olika transportmedel, bland annat Sulky, Phaeton och Surrey.

Samtliga viner i denna serie görs med en minimalistisk vinmakningsfilosofi som omfattar jäsning på de naturliga jäststammarna, jäsning av hela druvklasar och en lång skalkontakt.

Michael har en förkärlek för vingårdarna i Adelaide Hills som är belägna på en högre höjd och Murdoch Hill är med sina 516 meter över havet den högst belägna punkten i närområdet. En annan del av Adelaide Hills Michael gärna talar sig varm om är Picadilly Valley som namnet till trots har några av de högst belägna vingårdarna i hela Adelaide Hills.

2015 kammade han hem Young Gun of Wine-priset och i år blev han Winemakers Choice i samma tävling. Finns det en hetare producent i Australien idag?