Opta Wines

Opta Wines grundades i Dão 2013 av Camilo Leite och vinmakaren Nuno Cancela de Abreu.

Nunos familj har gjort viner i byn Mortagua i det bergiga svalklimatsområdet som utgör Dão i fyra generationer och i regionen är han ett bekant namn för de flesta. Hans filosofi är enkel; respektera varje vingårdslotts individuella karaktär.

Camilo har jobbat med vinexport hela sitt liv och tillsammans med Nuno såg han en gyllene chans att sprida ordet om portugisiska viner. 

Det ser det som ett val de gör varje dag och därfrån kommer namnet för firman, Opta, som kommer från det portugisiska ordet för valmöjlighet.

Vinregionen Dão är en av de äldsta i landet, men fick inte sitt officiella erkännande som DOC förran 1990. Dão ligger i de norra delarna av centrala Portugal och omgärdas av bergskedjorna Serra da Estrela, Serra do Caramulo och Serra da Nave som skyddar från hårda atlantvindar och hög luftfuktighet. Vingårdarna ligger ofta på en höjd av 800 meter över havet och det högt belägna läget hjälper till att hålla temperaturen nere.

Bland de gröna druvorna är den lokala druvsorten encruzado drottning för kvalitetsviner. Trots att druvan har en lång historia i regionen är det svårt att hitta äldre encruzado-viner. Anledningen är främst att det var ovanligt att göra vita endruveviner. I takt med ökande intresse från konsumenter och nyfikenhet från producenter har det blivit allt vanligare att hitta denna finessrika och eleganta druva vars charmiga aromatik och friskhet även på etiketten.

Viner i sortimentet