Räkceviche med asiatiska smaker till frisk och fruktdriven riesling

 

Ministry of Clouds Riesling 2024 är ett strålande exempel på den torra och krispiga stil av riesling som Clare Valley blivit känt för med en massa limezest och vita blommor. Det perfekta valet till höstens skaldjur och framför allt om du gett molluskerna en liten skjuts av asiatisk smaksättning. Därför bjuder vi på ett recept på räkceviche där kryddhettan kan anpassas efter eget tycke!

Recept för 2 personer

Ingredienser:

- 200 g vannameiräkor
- 3 lime (saften)
- 1 tsk hackad grön chili (eller efter smak)
- 2 msk färsk koriander
- 2 msk rörsocker
- 2 msk fisksås
- 1 vitlöksklyfta
- 3 snacksgurkor
- 2-6 körsbärstomater
- 1 msk finhackad rödlök

 

Gör så här:

1. Riv vitlöken fint och lägg i en skål med rörsocker och pressad lime, rör tills sockerkristallerna löst sig. Tillsätt sedan finhackad koriander, grön chili och fisksås - blanda ihop. Häll sedan såsen över räkorna i en skål (gärna så såsen täcker räkorna) och ställ in i kylen. Låt stå i minst 15 min.

2. Kärna ur tomaterna och hacka dem fint, blanda med rödlök och finhackad gurka. Snacksgurka är krispigare än vanlig gurka men har du ingen snacksgurka så går det lika bra med vanlig, se bara till då att du gröper ur gurkan så den inte blir för vattnig. Ställ de finhackade grönsakerna åt sidan medan räkorna marineras.

3. När räkorna är klara så behåll dem i sin sås men addera grönsakerna och rör om, servera i små skålar. Toppa gärna med lite färsk koriander.

Vinrekommendation