Skål och välkommen!
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.
När jag bekräftar att jag är 25 år eller äldre godkänner jag också att webbplatsen använder cookies.
Sista dagarna på semestern grillar vi gärna flankstek och serverar grillbricka med ugnsbakad bakpotatis och sötpotatis, pimentos de padrons och sås med salladsost och rostad vitlök till ett rött kraftpaket. I glaset det spanska fyndvinet Campo Luz Roble 2023 som bjuder på smak av mörka körsbär och röda plommon, kryddor, en hint av kardemumma samt eleganta fattoner.
Recept för 4 personer
- 700 g flankstek
- 4 bakpotatisar
- 6 medelstora sötpotatisar
- 2 hela vitlökar
- 250 g padrones
- 3 dl creme fraiche
- 100 g salladsost
- Salt och peppar
- Olivolja
- Färsk persilja
1. Låt köttet ligga framme minst 30 min innan det ska grillas.
2. Skala inte potatisen men skölj den och sötpotatisen noga. Klyfta sedan bak- och sötpotatis i stora klyftor (bakpotatis - 6 klyftor, sötpotatis - 4 klyftor/potatis) lägg sedan bakpotatisen på en ugnsplåt med bakplåtspapper i botten. Halvera vitlökarna och lägg med dem på plåten, häll sedan på olja och salt och ställ in i ugnen, 225°C, i 30 min. När 30 min gått så tar du ut plåten och plockar av vitlöken och rör om i potatisen, lägg sedan på sötpotatisen och kör ytterligare 30 min i ugnen.
3. Medan potatisen går klart i ugnen så gör du klart såsen och grillar kött samt padrones.
4. Börja med såsen: mosa salladsosten med en gaffel och blanda med creme fraiche, salt, peppar och några rostade vitlöksklyftor. När såsen är klar så lägger du upp den på ett fat och toppar med några fler vitlöksklyftor och ringlar lite olivolja över.
5. Köttet behöver endast saltas och peppras innan grillning. Grilla tills köttet har en innertemperatur på 48°C och låt sedan vila 5 min innan du trancherar det. För övriga stekgrader rekommenderas - för rare (blodig) 48-52°C, för medium 56-58°C och för well done (genomstekt) 68-70°C. Du kan grilla padrones samtidigt som du börjar grilla köttet, lyft bara av dem om de blir klara snabbare. När de små paprikorna är klara så ringla olivolja och lite flingsalt över dem på en gång.
6. Servera allt med lite färska örter och på ett stort härligt grillfat för extra familjär känsla!