Skål och välkommen!
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.
När jag bekräftar att jag är 25 år eller äldre godkänner jag också att webbplatsen använder cookies.
Idag bjuder vi på ett höstigt recept på pizza bianca med kastanjechampinjoner, men för den som haft tur i svampskogen fungerar givetvis dags skörd lika bra! Till det serverar vi Matilda Nieves Mencía 2023 (nr 2358, 149 kr) med smak av flirtig rödfrukt med hallon, slånbär, björnbär och plommon samt mjuka toner av lakrits.
Recept för 2 pizzor
- 1 pizzadeg
- 150 g ricotta
- 75 g blandad ost (50 % västerbotten, 50 % cheddar)
- 4-6 kastanjechampinjoner
- Färsk persilja & oregano
- 1 msk honung
- Svartpeppar & flingsalt
- Olivolja
- Jäst (¼ paket)
- 3 dl vetemjöl
-1 ¼ dl ljummet vatten
- 1 msk olivolja
- ½ tsk salt
1. Smula jästen i en bunke och lös upp i fingervarmt vatten.
2. När jästen lös sig så tillsätt olja och salt. Arbeta sedan in mjölet lite i taget tills du får en följsam deg.
3. Låt sedan degen jäsa under bakduk ca 45 minuter. Sätt ugnen på 250 °C, har du en pizzasten så se till att den är med i ugnen från början så den blir riktigt het.
4. Degen räcker till ca två pizzor, kavla ut pizzan med dina händer och sedan är det dags för toppings!
5. Blanda ricotta med honung och en nypa svartpeppar, bred sedan ut ricottaröran över din pizza. Toppa med riven ost och sedan ett lager med tunt skivad svamp.
6. Grädda i 250°C, mitt i ugnen, ca 8–10 minuter.
7. När pizzan är klar och gyllene toppar du den med färska örter, lite ringlad olivolja och nymalen svartpeppar.