Modern australisk grenache med krämig vodkapasta

Vi bjuder på en gräddig, tomatbaserad pastasås med ett sting av hetta till ett fruktdrivet vin med läskande fräschör. I glaset The Black Chook Grenache 2024 – en modern australisk tolkning av grenache.

Recept för 4 personer

Ingredienser:

- 400 g pasta av ditt val (t ex tagliatelle)
- 1 paket krossade tomater (ca 400 g)
- 1 st gul lök, finhackad
- 2 st vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk tomatpuré
- 1/2 dl vodka
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl pastavatten
- 1 msk smör
- 1 dl riven parmesan (plus extra till servering)
- Salt & svartpeppar
- Färsk basilika till topping
- Chiliolja till servering

Gör så här:

1. Hacka lök och vitlök fint och fräs i en klick smör på medelvärme tills de mjuknar, ca 5 minuter. Tillsätt då tomatpurén och låt den rostas lite lätt tills den har mörknat i färgen.

2. När tomatpurén rostats så häller du i vodkan och låt koka ihop tills alkoholen har dunstat (ca 2 minuter).

3. Tillsätt sedan de krossade tomaterna och låt puttra ca 10 min, mixa sedan tomatsåsen med hjälp av en stavmixer tills du får en slät sås. Häll tillbaka såsen i pannan och tillsätt nu grädden och den rivna parmesanen, rör om till en jämn sås och låt puttra ihop ytterligare 10 min.

4. Koka pastan enligt anvisning på paketet, spara 2 dl av pastavattnet.

5. Blanda i pastan i tomatsåsen, späd med pastavatten tills såsen blir lyxigt krämig. Smaka av med salt och svartpeppar.

6. Vid servering toppar du tallrikarna med färsk basilika och extra parmesan om så önskas, den som vill kan ringla lite chiliolja över sin pasta.