Hacienda el Espino Garnacha Tintorera

  • 2021
  • Hacienda el Espino
  • Spanien, Almansa

89 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 2249

Sortiment Systembolagets fasta

Förslutning Skruvkork

Alkoholhalt 14,5 %

Röda viner

Ekologiskt

Lättare glasflaska

Vegan

Karaktär

Fylligt och intensivt vin med tydliga toner av blå plommon, björnbär och mogna jordgubbar. Syran är frisk tack var den höga växthöjden, och en välintegrerad ekfatston samt en en touch av lagerblad ger djup i smaken in i avslutet.

Tillverkning

Druvorna sorterades och avstjälkades innan de krossade varsamt. Alkoholjäsningen ägde rum i temperaturkontrollerade ståltankar i relativt sval temperatur för att bibehålla en ungdomlig fruktighet i vinet. För att utvinna färg och struktur utfördes överpumpning av den jäsande musten på skalmassan, innan det färdigjästa vinet fick lagras vidare i en mix av ståltankar och ekfat.

Lagring

Delar av vinet lagrades i 11 månader på äldre franska ekfat om 225 liter innan slutlig buteljering.

Passar till

Persiljejärpar med potatisstomp och steksky.

Information

Hacienda el Espino grundade på 1990-talet av den Almansa-bördige Paco Milán, den nuvarande enologen Guillermos pappa. Ambitionen var att göra vin som de själva kunde dricka och vara stolta över, och eventuellt skulle man satsa på att försöka kommersialisera vinerna i något bredare skala. Fram till 2002 jobbade man på att identifiera och köpa upp lovande vingårdslotter, och det året byggdes även familjens vineri. Skörden 2002 överträffade allas förväntningar, och med den kvalitet som uppnåtts sågs potentialen för Hacienda el Espinos viner att göra ett avtryck båden på den inhemska och internationella marknaden. Efter detta tog utvecklingen ny fart och egendomen kom genom både vinodling och vinmakning att ses som en förebild i regionen, och numer anses Hacienda el Espino vara en av de ledande firmorna i hela DO Almansa.

Recensioner

Superfynd. "Ett djupt, rikt och fylligt vin med solmogen frukt, söta bär, bra balans och inslag av körsbär, hallon, plommon, vingummin mineraler och fat."

Dina viner 2023-05
01 maj, 2023