Grenache, Garnacha, Garnatxa..

Garnacha är en druva som ursprungligen kommer från Spanien, men som i dag odlas på många platser. Södra Frankrike är ett välkänt distrikt, här gäller namnet Grenache eller Grenache Noir. Kalifornien, Australien och Sydafrika är andra platser och på Sardinien går druvan under namnet Cannonau.

Garnacha älskar varma lägen och är lättodlad, den har bra syra men inte särskilt mycket av tanniner som ger strävhet och lagringsduglighet. För att uppväga det blandas Garnacha ofta med andra druvor. I Spanien kan det handla om Tempranillo och i Frankrike om Syrah. Behandlas druvan bara rätt kan den även klara sig galant mer eller mindre på egen hand. Här spelar odling på hög höjd en betydande roll för syra och fräschör, lägg till återhållsam fathantering och resultatet kan bli absolut toppen.

Från tidigare enkel druva har Garnacha tagit ett ordentligt kliv framåt till riktig trenddruva inom modern vinmakning och nya typer av viner intar scenen. En spännande utveckling som vunnit gehör när det talas om ursprung, mycket tack vare en ny generation ambitiösa vinmakare som har höjt druvans status rejält. Utgångspunkten är riktigt gamla stockar, såsom i spanska Calatayud och Campo de Borja, vilket är en verklig tillgång och en viktig faktor för kvalitetsvinerna på druvan. Växtplatser som ligger 700-800 meter över havet har också stor betydelse, den höga höjden ger fräsch fruktighet tack vare svala nätter. De här vinerna serverar du med fördel svala, säg 14-16 grader, och njuter till kallskuret.

Priorat är ett klassiskt distrikt som ger en annan typ av kvalitet, här hittar vi maffig, koncentrerad och alkoholstark Garnacha. Följ sedan den soliga kusten vidare in i Frankrike, via Rousillon och Languedoc till Provence och södra Rhône, och Grenache kantar vägen. I Châteauneuf-du-Pape är Grenache den mest betydelsefulla av de 18 druvor som är tillåtna. Den ingår även i så kallade GSM-blandningar som är vanliga i södra Frankrike, alltså viner på Grenache, Syrah och Mourvèdre. Stilen är ofta bärig och smakrik och går fint till grillat kött med inslag av medelhavsörter. De slankare röda vinerna med lättare uttryck som nu kommer är istället perfekta att matcha till vegetariska rätter eller varför inte gårdsgris med färsk salvia.

Grenache ger även härliga roséviner, från mer strukturerade matviner till lätta, ljusa viner för veranda och berså. Tillsammans med druvor som Cinsault och Syrah kommer Grenache till sin rätt i ljusa viner från Provence, till gröna rätter, lättare fisk, sommarsalladen eller som sällskapsdryck. Distriktet Tavel i södra Rhône bjuder istället på en helt annan typ av rosé på druvan, mörkare i tonen och med mer struktur av tanniner. Viner som serveras till mat, tänk gärna grillad fisk. Att Grenache kan ge hög alkoholhalt är en fördel vid tillverkning av starkviner, vilket utnyttjas i exempelvis Roussillon och Rhône, där så kallade Vin Doux Naturel produceras med Grenache i en ledande roll.