Ligurien

Ligurien, även kallat den italienska Rivieran, är en smal och halvmåneformad region i nordvästra Italien, vid Cinque Terre. Regionen löper 25 mil längs medelhavskusten från Provence längst i väst och går under södra delen av Piemonte för att slutligen träffa den toskanska gränsen längst söderut. Stora delar av kuststräckan utgörs av branta klippor som stupar rätt ner i Medelhavet, vilket gör vinodling till en stor utmaning. Vingårdarna är således väldigt fragmenterade och ibland mycket svårtillgängliga, med exempel på gårdar som bara kan nås med båt. Trots detta har det praktiserats vinodling i Ligurien i över 2500 år, då greker och etrusker planterade de första rankorna.

För att kunna arbeta på ett mer effektivt sätt är många av vingårdarna planterade på terrasser som huggits ut ur klipporna. De är dock fortfarande generellt så pass smala att få maskiner kan användas och därför utförs det mesta vingårdsarbetet helt och hållet manuellt. För att komma upp och ner i vingårdarna och för att kunna få ner druvorna efter skörd har vissa odlare installerat rälsbanor som löper längs branterna, inte helt olikt de man kan se i Moseldalen i Tyskland. Trots sin otillgänglighet finns det fördelar med druvodling i regionen. Den direkta närheten till både det varma Medelhavet och de svala Alperna påverkar druvornas växtsäsong, där värmen givetvis bidrar till fruktmognad och de svalare vindarna från bergen ger bibehållen fräschör och energi i vinerna.

Ligurien är en förhållandevis liten region till ytan med 6000 hektar dedikerade till vinodling, vilket endast är 10 procent av grannregionen Toscanas vingårdsmarker. Av dessa 6000 hektar är 500 klassade som Denominazione d'Origine Controllata (DOC), vilket är Italiens näst högsta kvalitetsklass för vin. Jordarna är generellt karga men innehåller i vissa delar höga halter kalksten, vilket ger goda förutsättningar för att göra mineraldrivna viner. Vingårdarna är ofta mycket tätt planterade, vilket skyddar mot erosion tack vare den sammansatta mängden rötter. Detta ger såklart också förutsättningar för större skördar. Trots att det genomsnittliga skördeuttaget i regionen är högt och resulterande volym färdigt vin är runt 1200 liter vin per hektar är Ligurien den region i Italien som har näst lägst produktion. Bara den försvinnande lilla Aosta-dalen producerar mindre vin.

Av de druvor som odlas är kring 75 % vita och i klar majoritet av dessa finner man vermentino. Druvsorten är även vanligt förekommande på Sardinien, men återfinns också bland annat i Piemonte (under namnet favorita) och södra Frankrike (där den lokalt kallas rolle). Vermentino från kustnära subregioner i Ligurien (som exempelvis Colli di Luni) anses dock vara några av de främsta exemplen på druvan man kan finna, med elegant mineralitet från de kalkstensrika jordarna samt en diskret sälta från havet. Bland de röda druvsorterna märks närheten till Piemonte och Toscana tydligt. I de södra delarna återfinns de toskanska druvsorterna sangiovese och ciliegiolo och runtom i regionen odlas ormeasco, vilken är synonym med Piemontes dolcetto. Av de mer lokala (och sällsynta) druvsorterna hittar man exempelvis den vita albarola tillsammans med den röda rossese och vermentino nero.