Skål och välkommen!
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.
När jag bekräftar att jag är 25 år eller äldre godkänner jag också att webbplatsen använder cookies.
"För ögonblicket är den inte populär hos vindrickare utanför ursprungsländerna Frankrike och Schweiz" skrev OZ Clarke i sitt klassiska druvlexikon Druvan bakom vinet och det var verkligen sant i början av 2000-talet. Inte ens i sina hemtrakter var den speciellt populär och tidningen Lyon mag åkte på en stämning från vinodlarna I Beaujolais då de kallade Beaujolais-vinerna för "vin de merde". Tiderna har dock ändrat sig och idag finns det få druvor som är lika rätt i tiden som just Gamay.
Druvan har sitt ursprung i just Beaujolais, strax norr om Lyon, men återfinns även mer norrut i Bourgogne, samt i Savoie och Loire inom Frankrike. Anledningen till att druvan blev så bespottad i det tidiga 2000-talet var på dels grund av dåtidens vurmande för kraftiga viner med lång lagring på nya fat, men även på grund av den enorma popularitet Beaujolais hade upplevt under 1970 och 80-talet med Beaujolais Nouveau-vinerna.
Dessa viner var ett sätt för vinproducenterna att snabbt få ut årets skörd på marknaden och de började säljas redan tredje torsdagen i november samma som de skördades, vilket till stor del möjliggjordes av jäsningsmetoden maceration carbonique som på kort tid skapar ett mjukt vin med mycket frukt och färg. Negocianten Georges Dubouef var tidig med att se den kommersiella potentialen i att vara först med att visa upp "årets vin" och är mer än någon annan förknippad med denna enorma kommersiella framgång som räddade många vingårdar från att ryckas upp och många producenter från att gå i konkurs.
Framgångarna hade dock en baksida och en del producenter kände inte igen sig i de viner som producerades för det allt populärare Beaujolais Nouveau evenemanget. Samtidigt som vinerna var korrekta, fruktiga och lättdruckna blev de alltmer strömlinjeformade och präglades mer av sin produktionsmetod än sitt ursprung.
En av dessa var Marcel Lapierre, som var en av de första att börja propagera för en återgång till traditionella vinmakningsmetoder och att sluta använda bekämpningsmetoder. Han blev en av pionjärerna för naturvinsrörelsen och många av dess tidiga adapter återfinns just i Beaujolais.
Naturvinstrenden kom initialt att dela vinkonsumenter i två läger; de som omfamnande den och ansåg att alla andra viner var kemiskt korrupta och de som tvärtemot ansåg att alla naturviner var defekta med oxidativa eller volatila drag som dolde druva och ursprung. Det är sant att än idag finns denna definitiva uppdelning hos en del konsumenter och branschfolk medan de mer progressiva har gått vidare vilket lett till en gyllene era för lättare och fräschare viner med mindre smink. Detta har lett till ett omfamnande av just gamay som med sin höga fräschör och höga aromatik passar dagens konsumenter utmärkt.
Druvan har som vi inledande skrev varit väldigt förknippad med just östra Frankrike och närliggande Schweiz, men finns även i alpina Valle d'Aosta i norra Italien. Druvan har varit väldigt sparsamt planterad i nya världen, men upplever en tydlig trend även där och såväl i USA som i Nya Zeeland och inte minst Australien kommer allt mer spännande viner som fångar druvans charm och omedelbara tillgänglighet. I coola Yarra Valley är det den mest omtalade druvan av regionens avantgardeproducenter och en hel del vingårdar ympas för tillfället om till gamay så det känns ganska säkert att gamay har fått den återupprättelse den förtjänar.