Vin från Wien - Wiener Gemischter Satz

Edelzwicker, passetoutgrains eller gemischter satz? De är alla olika benämningar för vad som på engelska kallas för field blend och hänrör från Alsace, Bourgogne och Österrike. Tre kända vinergioner där denna vintyp spelar en viktig roll, naturligtvis är så även fallet i Douro, men där brukar det engelska uttrycket användas för denna traditionella vingårdsplantering.

Gemsichter satz är i likhet med de övriga uttrycken ett vingårdsblandat vin. Enkelt förklarat så är vingårdarna planterade med en rad olika druvor och deras olika karaktärer i struktur och aromer speglar vingården på ett mer nyanserat sätt än vad viner från en enskild druva gör. Eller detta är i alla fall en förklaring som stämmer väl överens med avsikterna från de ledande prodcenterna av gemischter satz idag.

Ursprungligen var dessa vingårdsblandningar ett sätt för producenterna att skydda sig mot nyckfullt väder. Genom att plantera druvor med olika egenskaper och olika mognadstider kunde odlare vara något så när säkra att oavsett om det var dåligt väder vid någon av de kritiska tidpunkterna under växtstadiet så var inte alla druvor i ett sårbart skede när det dåliga vädret hade inflytande och de kunde de flesta år producera ett acceptabelt vin.

Gemischter satz är en benämning som används i hela Österrike, men en har en särställning i Wien. Detta i det att då trenden för endruvsviner drev många regioner att plantera om sina vingårdar och framförallt att skörda de olika druvsorterna separat och jäsa dem separat.

Tack vare den starka traditionen med heurige, värdshus, kring Wien fick dock vingårdsblandningarna leva kvar. Detta då de dessa värdshus hade sina egna vingårdar och var alldeles nöjda med den traditionella planteringen som gav dem ett okej vin varje år och ingen av deras gäster frågade heller om vilka druvor som ingick i vinet.

Det första producent som valde att sätta ut benämningen Wiener Gemischter Satz på ett vin var Weingut Zahel 1989, då den för detta rallyföraren Rickard Zahel anslöt sig till familjeföretaget om att driva ett hueriger. Vid den tiden handlade det fortfarande om relativt enkla bordsviner, men utvecklingen har gått tydligt framåt och fick en rejäl skjuts i kvaliteten kring 2006 då några progressiva producenter av Wiener gemischter satz ville höja nivån på vinet och framhålla regionens främsta vingårdar genom denna stil.

2013 blev Wiener Gemischtersatz Österrikes nionde kvalitetsappellation med benämningen DAC (Districtus Austriae Controllatus) och den första som var baserad på stil istället för enbart geografiska gränser. För att uppnå statusen DAC Wiener Gemischter Satz måste vingården druvorna kommer ifrån vara planterade med minst tre olika kvalitetsdruvor. Vidare måste druvorna skördas samtidigt, pressas och jäses tillsammans. Av dessa druvor får den mest signifikanta utgöra som max 50% av blandningen och den tredje största måste utgöra minst 10%. Det finns även en distinktion mellan vingårdsbetecknad Wiener Gemischter Satz och icke vingårdsbetecknad, då den senare får ha max 12,5% alkohol och måste vara torr medan den vingårdsbetecknade kräver minst 12,5% och det får finnas sötma i vinet även om det inte är ett krav. Det är tydligt att det finns växande trend för denna stil som har blivit ledande i Wien och utgör cirka 25% av vinerna härifrån, strax över Wiens produktion av Österrikes nationaldruva Grüner Veltliner.

Vita torra viner

Österrike