Avignonesi

Historien om Avignonesi går tillbaka till sent 1300-tal, vilket gör dem till en av de äldsta egendomar som fortfarande producerar vin i landet, men trots en tradition och klassisk vinmakning på över 600 år blickar egendomens ägarinna Virginie Savery hellre mot framtid än dåtid.Det exakta året när Avignonesis källare grundades är dolt i historiskt mörker. När påven Gregorius XI flyttade tillbaka påvedömet till Rom 1377 efter nästan 70 år i exil i Avignon valde en av de adelsfamiljer som följde med tillbaka till Italien att stanna i Toscana och grunda Avignonesi. Den huvudbyggnad, Palazzo Avignonesi, som utgör egendomen är dock bättre daterad till mitten av 1500-talet, men i likhet med stora delar av den italienska vinnäringen är det framförallt under 1900-talets senare hälft vi ser de stora förändringarna.

1974 köptes den anrika egendomen av bröderna Falvo, som i denna renässanstid för den italienska vinindustrin genomförde välbehövliga investeringar och förbättringar i vineri och vingårdar. Det arbetet de la ner etablerade Avignonesi som en av de absolut viktigaste namnen för den klassiska Toskanska appellationen Vino Nobile di Montepulciano.

2009 köpte den framgångsrika belgiska advokaten Virgine Savery egendomen och har redan från övertagandet haft en klar målbild i att göra ett klassiskt vin med traditionella metoder som uttrycker sitt växtområde för en modern vinkonsument. Då druvornas ursprung är det absolut viktigaste för Virgine var ett av de första besluten att helt övergå till biodynamiska odlingar och från och med i år har de uppnått full biodynamisk certifiering, då certifieringen fick vänta lite på sig i och med införskaffandet av nya vingårdar under 2011 och 2012.

Egendomen omfattar idag 182 hektar vinodlingar med åtta olika vingårdar inom Vino Nobile di Montepulciano och naturligtvis används inga kemiska preparat i vingådarbetet. Då ett enormt arbete läggs i vingårdarna är filosofin att arbetet i vineriet bara ska göras för att få växtplatsen att skina ännu klarare och en minimalistisk ideologi tillämpas här. Det finns dock inga fasta principer på hur vinerna ska göras och alla vingårdslägen vinifieras separat för att få fram det yttersta från just den växtplatsen det året.

Det råder ingen tvekan om att Avignonesi tillhör de främsta producenterna i Vino Nobile di Montepulciano och under Virgine Saverys ledning är det en glädje att se detta klassiska vineri blicka framåt, fast förankrade i tradition och med vördnad inför marken de brukar.

Röda viner

Italien