Glaserade ribs till en generös shiraz från Barossa

Till helgen bjuder vi på glaserade ribs till en fyllig och fruktdriven shiraz från en klassisk producent i Barossa. Seppeltsfield Barossa Shiraz 2023 (nr 90202, 189 kr) bjuder på smak av röda plommon, björnbär och bigarråer, svartpeppar och kryddiga ekfatstoner. 

Recept för 4 personer

Ingredienser:

- 800 g kamben

Glaze:

- 4 st apelsiner (saften)
- 2 1/2 msk sweet baby ray's sweet and spicy
- 2 msk lönnsirap
- 1 msk rörsocker
- Ca 5 cm ingefära
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk japansk soja

Rub:

- 1 msk paprikapulver
- 1 msk vitlökspulver
- 1/2 msk cayenne
- 1/2 msk spiskummin
- 1/2 msk torkad oregano
-  1/2 msk torkan timjan

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200ºC och lägg kambenen i en ugnsform (gärna en med galler i), skär bort eventuell hinna på kambenen.

2. Blanda alla ingredienser till ruben och gnid in kambenen i kryddorna. Klä in ugnsformen i grillfolie och ställ in formen i mitten av ugnen i 30 min.

3. Riv ingefäran på ett zestjärn och lägg i en stekpanna med rörsockret, låt detta smälta ihop innan du tillsätter resten av ingredienserna till glazen. Koka samman till glazen blivit klibbig och ställ sedan av stekpannan från värmen, detta bör ta ca 20 min.

4. När 30 min gått tar du ut kambenen och penslar dem på båda sidorna med glazen. Täck åter igen med grillfolie och låt gå ytterligare 30 min i ugnen.

5. När timern ringer så tar du ut kambenen och plockar av grillfoliet, pensla kambenen ytterligare en gång och låt gå 15 min till i ugnen (nu utan grillfolie). Om du önskar kan du köra sista 15 min på grillen.

6. Nu är ribsen äntligen klara! Använd dig av en vass kniv för att dela dem och servera på ett stort fat och gärna med ett gäng våtservetter för kladdiga fingrar.

Vinrekommendation