Artuke

Artuke är en liten familjedomän som ligger i staden Baños de Ebro i Rioja Alavesa. År 1991 beslutade Roberto de Miguel Blanco att ta klivet från att sälja druvorna de odlade i familjens vingårdar till att buteljera vinet själv, men det är i nuläget hans barn Arturo och Kike som sköter om verksamheten. Det är även kombinationen av deras respektive förnamn som tillsammans bildar namnet på Artuke.

Artuke är en del av producentgruppen Rioja'n'Roll, en sammanslutning vinodlare och vinmakare som vill framhäva produktion av terroirviner med tydlig identitet. De ser sig själva som förvaltare av ett arv, och när de valde att ansluta sig till projektet gjorde de först en grundlig studie av jordarna i deras vingårdar i Baños de Ebro, Ábalos, San Vicente de la Sonsierra, och senare i Paso Las Mañas i Samaniego.

Kartläggningens syfte var att för att på ett djupare plan kunna förstå grundförutsättningarna för att kunna göra viner av högsta möjliga kvalitet.

Deras filosofi går ut mycket på att bevara det arbetssätt som varit traditionellt i regionen, och ett sätt som detta manifesterar sig på är att de uteslutande använder sig av fristående bushvines. Detta inkluderar även deras nyplanteringar. Ambitionen att bevara har lett till att de har börjat återuppliva övergivna vingårdar som exempelvis den högt belägna La Condenada (vilken betyder "den fördömda"), med magert sandiga och steniga jordar. som de förvärvade 2012 och som är planterad med gamla vingårdar i Tempranillo och Garnacha samt lite Cagazal, en vit druvsort med likheter till Palomino. Utöver denna unika vingård består Artukes egendom av totalt 32 olika vingårdslotter uppdelade på 22 hektar, som alla sköts med samma varsamma händer.