Weingut Zahel

Weingut Zahel är ett familjeägt vineri i fjärde generationen som idag drivs av Alex Zahel. Till sin hjälp har han fortfarande sin farbror Richard Zahel, sin bror och sin fru Hilary, som han träffade under en resa i New York. När Richard Zahel, efter en kort karriär som rallyförare, tog över vineriet 1989 bestod egendomen av ett halvt hektar vingårdar och den lilla familjedrivna traditionella "heurige"-restaurangen.

Som första producent började Weingut Zahel samma år att skriva ut Wiener Gemischter Satz på etiketten och därmed knöt de den lokala traditionen av dessa "field blends" till området Wien. 

Då rörde det sig om förhållandevis enkla bordvsiner, men genom idogt arbete har Richard och sedan Alex utvecklat företaget till att idag omfatta drygt 10 hektar vingårdar, bland dem några av de bästa vingårdslägena i regionen. Dessutom har man precis blivit såväl ekologiskt som biodynamiskt certifierade.

Specialiteten i Wien är Gemischter Satz som idag står för ca 25 % av områdets vinproduktion. Gemischter Satz är en vingårdsblandning, eller på engelska "field blend", där olika druvor är planterade tillsammans, skördas och vinifieras tillsammans. Resultatet blir ett mer komplext vin där varje druva bidrar nyanser till vinet. Traditionellt var detta ett sätt att skydda sig mot nyckfullt väder. Genom att plantera druvor med olika egenskaper, olika sårbarhet och som mognade vid olika tidpunkter kunde man vara säker på att få ett tillräckligt acceptabelt vin även om dåligt väder påverkat delar av skörden negativt.

Förutom Gemischter Satz, som Weingut Zahel sedan de som pionjärer valde att sätt ut namnet på etiketten, producerar de som en av väldigt få producenter i världen en ren Orangetraube. Denna unika druva får sitt namn från färgen på druvan som är väldigt intensivt orange i färgen. Man kan även hitta aromer av apelsinblom i smaken.

Varje år producerar Weingut Zahel även viner i en serie som heter Ein Kleines Fass, vilket betyder "ett litet fat". Idén bakom projektet är att experimentera med de bästa druvorna och göra ett fat som speglar årgången och druvorna. Denna serie är tänkt att låta Alex prova helt nya idéer och produktionen för varje vin i serien är just ett litet fat.

Mousserande viner

Österrike

Mousserande rosé

Österrike

Vita torra viner

Österrike