Montes Alpha M

  • 2019
  • Montes
  • Chile, Colchagua Valley

929 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 1030199

Sortiment Privatimport

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,5 %

Röda viner

Karaktär

Vinet är komplext och intensivt, med inslag av mogen cassis, björnbär, körsbär och fikon. Lagringstiden på ekfat tillför rostade toner tillsammans med söta kryddor och tobak. Vinet har en fyllig munkänsla, med välbalanserad syra, silkiga tanniner och ett långt avslut.

Tillverkning

De handskördade druvorna gick igenom en dubbel sorteringsprocess, där först de bästa klasarna valdes ut för att sedan efter avstjälkning gå igenom en andra sortering där druvor av lägre kvalitet togs bort. De hela druvorna fick sedan falla från hög höjd ner i rostfria jästankar där de krossades av sin egen vikt. Detta ledde till att musten frigjordes utan att de bittra kärnorna skadades. Därefter fick vinet gå igenom en 5 dagars kallmaceration vid en temperatur på 9 grader Celsius för att extrahera primära aromer. Alkholjäsningen startades därefter och varade i 10 dagar, och den efterföljande maceration varade i 10 dagar ytterligare.

Lagring

Vinet lagrades 18 månader på franska ekfat om 225 liter, där 80% var nya och resterande 20% 1-2 år gamla. Vinet buteljerades sedan efter en lättare filtrering.

Passar till

Confit på anklår med rödvinskokta puylinser och färsk timjan

Information

Montes Alpha M är ett av firmans absoluta ikonviner, och produceras inte de årgångar som inte anses hålla måttet kvalitetsmässigt.