Bouzeron Clos de la Fortune

  • 2016
  • Maison Chanzy
  • Frankrike, Bourgogne

259 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 74159

Sortiment Systembolagets beställning

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 12,0 %

Vita torra viner

Karaktär

Koncentrerat, medelfylligt och mycket piggt vin, med distinkt syra och citrus-zestig karaktär samt elegant kryddighet och rondör både från lagring i ekfat och från kontakten med jästfällningen.

Tillverkning

De hela klasarna pressades mjukt och försiktigt i en pneumatisk press, för att undvika urlakning av bitterämnen. Musten jästes sedan med naturlig jäst i ståltankar med en temperatur på 18-20 grader med syfte att bevara fräschören hos Aligotén.

Lagring

80% av vinet lagrades på sin jästfällning i ståltankar, och 20% i äldre franska ekfat. Lagringen räckte i mellan 8-10 månader innan vinet buteljerades med endast en lätt filtrering.

Passar till

Ostron Rockefeller eller Gougères med getost.

Information

Bouzeron fick appellationsstatus 1997, och är den enda appellation i Bourgogne där Aligoté är enda utvalda druvsort. Chanzy är i nuläget den näst största vingårdsägaren i Bouzeron och har länge strävat efter att höja appellationens status, framför allt genom att visa hur den lokala (och enda tillåtna) vita druvsorten Aligoté är kapabel att skapa viner av högsta kvalitet. Deras bästa exempel på detta är det vingårdsbetecknade Bouzeron Monopole Clos de la Fortune, vilket kommer från en 3,75 hektar stor vingård som de är ensamma ägare till. Utanför Bouzeron så har de lyckats samla på sig mark över hela Bourgogne, och idag uppgår domänens egendomar till hela 80 hektar. Sammanlagt gör de vin i 40 olika appellationer, varav 11 är klassade som premier cru och 13 som grand cru. Biodynamisk filosofi ligger till grund för odlingen, och bekämpningsmedel används med yttersta försiktighet.