Sekt - bubbel på tyska

Vad är egentligen Sekt?

I Tyskland är det helt enkelt en generell beteckning för mousserande vin i alla olika stilar och kvalitetsnivåer. Tyskarna är världens mest entusiastiska bubbeldrickare, med 5 gånger så stor konsumtion per person jämfört med USA, världens andra största marknad för mousserande vin. Den huvudsakliga delen av det som konsumeras består dock av massproducerade, ofta kolsyrade och söta viner som inte med nödvändighet måste ha sitt ursprung i landet. Men i skarp kontrast till detta så finns det en växande skara seriösa producenter som lägger fokus på uttryck av terroir, kvalitet och traditionella tillverkningsmetoder.

 

Kvalitetsproduktion av mousserande vin är dock ingen nyhet i Tyskland, utan har sina rötter ända tillbaks till 1800-talet. Georg Christian Von Kessler var en av många tyskar som skaffade sig arbetserfarenhet i Champagne, vilket är tydligt då många kända domäner har germanskt klingande namn, inte minst Krug, Bollinger och Heidsieck. Efter en sejour hos Veuve Clicquot reste dock Georg tillbaks till byn Esslingen Am Neckar utanför Stuttgart för att 1826 grunda Sektkellerei Kessler, Tysklands första vinegendom med dedikerat till Sekt. Som kategori blev Sekt fort mycket populärt, och vid sekelskiftet uppgick produktionen till över 10 miljoner flaskor.

Tysk Sekt har likt andra viner olika kvalitetsnivåer, men de är för det mesta långt ifrån lika strikta som exempelvis Champagne. Kort förklarat består kvalitetspyramiden av följande steg:

Sekt - då Sekt, till skillnad från Champagne, inte är en skyddad term, behöver heller inte råmaterialet komma från produktionslandet. Producenter kan på denna nivå helt enkelt köpa in druvor, must eller till och med färdiga basviner för att sedan slutföra processen i Tyskland. Därför kan man, främst i Tyskland, hitta fransk och italiensk Sekt, eller Sekt gjord på druvor från flera länder. Den framställningsmetod som används är framför allt den så kallade Charmat-metoden, där moussen skapas genom att jäsningen slutförs i förseglade trycktankar och koldioxiden som jäsningen producerar stannar kvar i vinet.
Deutscher Sekt - om än litet så i varje fall ett steg upp i kvalitet. På den här nivån måste allt råmaterial komma från Tyskland, men då det generellt är druvor av lägre kvalitet och från olika delar av landet som används får producenterna inte använda sig av skyddade ursprungsregioner på etiketten. Den vanligaste metoden för framställning är även här Charmat-metoden.

Deutscher Sekt b.A. - b.A. står för "bestimmter Anbaugebiete", vilket kan översättas till "bestämt ursprung". Här används skyddade ursprungsbeteckningar från någon av Tysklands 13 officiella vinrregioner, exempelvis Rheingau, Mosel eller Pfalz, och de druvor som används är oftast de som är traditionella för regionen. För Deutscher Sekt b.A. syns oftare vinmakning gjord enligt den traditionella metoden, det vill säga med en andra jäsning i flaska som i Champagne. Däremot finns det ingen regel som säger att en specifik metod måste användas, så viss kännedom om producenten kan krävas för att veta hur vinet är framställt. De som använder den traditionella metoden vill dock oftast påpeka detta, och skriver då "klassische flaschengärung" eller "traditionelle flaschengärung" på etiketten.

Winzersekt - detta är den i särklass högsta kvalitetsklassen av Sekt vilket naturligt gör den till den mest marginella, och av all Sekt som produceras så är det endast 1 % som klassas som Winzersekt. På den här nivån så krävs det att vinerna görs enligt den traditionella metoden med en flasklagring på minst 9 månader, att alla druvor kommer från producentens egna vingårdar, samt att årgång, ursrpungsregion och druvsort står skrivna på etiketten.