Bodega Classica

I slutet av 1990-talet var Rioja synonymt med gott vin för många svenska konsumenter. Det grundades till stor del på den traditionella stilen med viner som lanserades med avsevärd mognad. Ungefär samtidigt skedde en förnyelse i regionen med producenter som gick på tvärs med de klassiska metoderna och gjorde mer fruktdrivna viner. Rioja är än idag Spaniens populäraste vinregion här i Sverige och det finns en tydlig nyfikenhet på vad regionen står för idag.

I hjärtat av Rioja ligger San Vicente de la Sonsierra, en fantastisk plats för vinodling. En bergskedja skyddar mot kyliga havsinfluenser och floden Ebro, som flyter nedanför, fungerar tempererande på klimatet och ger perfekta förutsättningar för druvodling. 

Här trivs Tempranillo, Riojas signaturdruva, och här ligger Bodega Classica. Platsen är historisk, vin har tillverkats här sedan 2 000 år tillbaka i tiden och tradition och erfarenhet genomsyrar hela miljön. Hög höjd, gamla vinstockar och en karg och mager jordmån med högt inslag av granit ger stor koncentration och hög kvalitet på druvorna som resultat.

Bodega Classica kallar sina viner för modernt klassiska och med det menar de att de omfamnar och förvaltar det arv som finns i Rioja samtidigt som de tar till sig av moderna metoder som inte kompromissar med en traditionell profil av vinerna. Det kan vara enkla saker som lägre skördeuttag i vingårdarna för att få mer koncentration i druvorna eller mer noggrann genomgång av faten för en snyggare fruktprofil. Oavsett vägen är resultatet lättast beskrivet som uppdaterade klassiker. 

Familjen Arambarri Pérez har sedan de tog över den anrika bodegan tagit dem från klarhet till klarhet och den passion över de viner som görs går inte att ta miste på. Kvalitetsmedvetenhet är ett nyckelord och man samarbetar långsiktigt med ett nätverk av småskaliga kvalitetsodlare och många av dem arbetar ekologiskt i vingården. Ett erfaret vinmakarteam leder arbetet och ser till att kvalitet alltid går för kvantitet.

Bodegas Classica är även en välbesökt plats för vinturism och för lokalbefolkning och de erbjuder många olika provningar med eller utan tilltugg.