Oxer

Oxer Bastegieta kommer ursprungligen från Baskien i norra Spanien, och började sin vinmakarkarriär där 1999. Han fokuserade initialt på att att göra vin i den minimala appellationen Bizkaiko Txakolina, med fokus på traditionella sältigt mineraldrivna vita viner gjorda på lokala druvsorter som Hondarribi Zuri och Hondarribi Beltza. Oxers nyfikenhet och experimentlusta tog dock snabbt kommandot över hans vinmakningsfilosofi, och han började använda sig av uteslutande naturlig jäst, längre lagringstider och ekfat. Detta kom att ge viner med ett helt annat uttryck än de vanligtvis enkla, friska och spritsiga Txakoli-vinerna, och Oxer blev snart omtalad i regionen. Han jobbar även enligt biodynamiska principer i vingårdarna, och är en av få producenter som gör senskördad Txakoli.

Oxer hade dock alltid haft ett gott öga till regionen Rioja och velat prova på att göra vin där, så 2009 gick flyttlasset. Han blev snabbt förälskad i platsen och bestämde sig för att stanna kvar efter det att hans första vin, döpt till Nocturna och gjort på inköpta druvor, blev en succé. Efter detta började han att köpa mindre vingårdslotter i Rioja Alavesa och Rioja Alta, och överraskades av hur gamla vingårdar som fanns tillgängliga. Oxers första egna vingård, planterad 1919, döptes till Artillero (spanska för kanonskytt) som en hyllning till den föregående ägaren då denne varit soldat i spanska inbördeskriget. Det var givetvis mycket jobb att återupprätta en 100-årig vingård till sin forna glans, men den höga kvalitet och koncentration som vinerna visade gjorde att allt arbete var mödan värd.

Även i Rioja sköter Oxer vingårdarbetet enligt biodynamiska principer, och han är övertygad om att all potentiell kvalitet som ett vin kan uppvisa kommer från vingården. I vinmakandet är ansatsen att jobba med så få interventioner som möjligt, men Oxer gör likväl många medvetna val kring exempelvis lagringskärl. För att få ut så många olika uttryck som möjligt från druvorna så kan han i samma vin använda sig av så många som fyra olika lagringssätt, och i den röda Artillero så får vinet lagras i betongägg, amfora, ståltank samt österrikiska och franska ekfat, allt för att skapa komplexitet och individualitet i en region som ibland kan te sig en smula enkelspårig.