Skål och välkommen!
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.
När jag bekräftar att jag är 25 år eller äldre godkänner jag också att webbplatsen använder cookies.
Det råder ingen brist på spanskt vin vare sig i Spanien eller runtom i världen. Spanien är världens tredje största vinproducent och det absolut största landet då det kommer till export, och en flaska på fem av alla exporterade viner globalt kommer härifrån. Dock så är den stora majoriteten av de spanska viner som syns begränsade till ett mindre antal av landets olika regioner och vinstilar, med tyngdpunkt på mustiga rödviner från Rioja och Ribera del Duero, friska vita viner från Galicien och lättklunkad Cava från Penedès. Såklart inget fel med detta, men det kan tyckas lite synd att så många av Spaniens övriga kvalitetsregioner hamnar i skuggan av dessa jättar. Men även om det historiskt funnits en uppfattning att endast ett fåtal av landets regioner var kapabla att producera riktigt bra vin, så kan man nu med säkerhet säga att det görs fantastiska viner över hela Spanien.
Till grund för utvecklingen ligger till stor del ett generationsskifte, precis som i många andra vinländer. Den yngre generationen är mer berest och har i många fall bredare influenser och erfarenheter än sina föregångare vilket ofta leder utvecklingen framåt, men i Spanien finns det en nästintill unik tendens för unga vinmakare att ta ett par steg tillbaks får att få bredare perspektiv. Det finns en nyfikenhet på odling av gamla druvsorter som nästan fallit i glömska, på återskapande av historiska vingårdar som mer eller mindre blivit övergivna och på nyupptäckt av mindre kända regioner som av olika anledningar råkat falla av kartan. Mycket av detta har fram till nyligen varit mer eller mindre lokala angelägenheter, men mer och mer så börjar vi kunna ta del av denna evolution även här hemma.
Där förändringen märks tydligast är givetvis i mer välkända regioner med tydliga regelverk och klassificeringar för sin vinproduktion, och det kanske mest påfallande exemplet är Rioja. Här bygger klassificeringen av vinerna främst på hur länge de lagrats i ekfat och på flaska innan försäljning, men det är inte alla producenter som ser detta som det främsta tecknet på vinernas kvalitet. Den unga firman Bodegas Artuke i subregionen Rioja Alavesa tillhör en grupp som döpt sig själva till "Rioja 'n' Roll", en grupp med 10 producenter med uttalat syfte att uttrycka en annan sida av Rioja med fokus på individuella vingårdslägen, unika druvsorter och alternativ vinmakning snarare än obligatoriska fatlagringar och viner gjorda på druvor från hela regionen. På detta sätt menar de att särarten från olika ursprung, jordmåner och filosofiska ansatser tydligare kommer fram, och skapar en mer komplex och intressant bild av Rioja.
Att Artuke döper sina vingårdar till namn som "Finca de los Locos" (dårarnas vingård) och "La Condenada" (den fördömda) illustrerar på ett tydligt sätt hur svårarbetade och marginella deras marker är, men även deras strävan att göra de bästa möjliga vinerna efter förutsättningarna.
En växande skara producenter väljer att arbeta med druvsorter som är ursprungliga och tillhörande sina regioner. Detta kanske kan låta självklart, men det har länge funnits en tendens att plantera internationella druvsorter som Chardonnay, Sauvignon Blanc och Cabernet Sauvignon över hela världen i syfte att öka försäljningen tack vare igenkänningsfaktorn. Det har dock börjat diskuteras om dessa druvsorter verkligen är lämpade för den mängd olika klimatförutsättningar de utsätts för, speciellt under inflytande av klimatförändringar. Tanken är att lokala druvsorter är bättre anpassade till sitt klimat, och att kvaliteten därigenom blir högre.
En som anammat detta tankesätt fullt ut är vinmakaren Cesár Ruíz som sedan 2016 driver firman Viñas Serranas i Sierra de Salamanca i västra Spanien, med huvudsakligt fokus på den gamla röda druvan Rufete.
Vingårdarna ligger utspridda i regionen och har en mängd olika exponeringar, sluttningar och jordmåner, och i de fall det finns nog mycket druvor så buteljerar Cesár vingårdarna separat för att fånga deras specifika stilar. Detta sätt att arbeta går att återfinna över hela Spanien, och det har blivit lättare att komma över flaskor med Listán Negro från Teneriffa, Bobal från Manchuela och Manto Negro från Mallorca från hantverksmässiga producenter. Även Bodegas Torres, en av landets i särklass största producenter, jobbar aktivt med att återintroducera gamla druvsorter i övertygelse att det i det långa loppet är bättre för miljön, samtidigt som det ger unika viner som påvisar mångfalden i det lapptäcke av vinregioner som utgör vinlandet Spanien.