Bodega Clément

Bodega Clément är beläget i Santa Rosa-distriktet, som ligger strax öster om Mendoza och som är ett av regionens torraste områden. Firman grundades 1999 av Carlos Clément, som innan dess hade arbetat framgångsrikt med tull och utrikeshandel. Hans stora intresse för vin fick honom att utforska en ny bana och han köpte egendomen Finca La Cielito. Han planterade sina första vinrankor där och Carlos hypotes var att rankor i de magra jordarna i Santa Rosa skulle producera druvor med mindre mognad och med ett annat uttryck än de oerhört kraftfulla viner Argentina kommit att bli känt för. Ursprungligen planterade han inte ens den argentinska signaturdruvan malbec, utan valde i stället att fokusera på bonarda, syrah och tempranillo.

Till de första 55 hektaren med vingårdar vid Finca La Cielito lade Clément snabbt till nya planteringar och redan året efter grundandet så köptes egendomen Finca Feliz. Mellan 2000 och 2005 planterades drygt 140 hektar med vingårdar vid Finca Feliz med dels välkända druvsorter som chardonnay och malbec, dels de mindre kända criolla, ancelotta, aspirant och pedro jiménes. År 2011 investerade Clément i en tredje domän vid namn Finca Divisadero och med detta uppgick den totala vingårdsarealen till 260 hektar. Vinerna hade så här långt producerats i ett vineri där han hyrde in sig men i takt med att kvaliteten på de druvor man skördade blev bättre och volymen ökade blev behovet av ett eget vineri större. 2021 köptes således ett historiskt hundra år gammalt vineri som rustades upp och gjordes redo för att ta hand om hela den årliga produktionen. 2022 räknar Clément med att 4 miljoner liter vin kommer att framställas där.

2019 anslöt sig Carlos dotter Lis till företaget och hon har idag ansvar för produktionen. Lis har en gedigen bakgrund inom kommunikation och marknadsföring och har bland annat arbetat för branschorganisation Wines of Argentina, där hon skapade World Malbec Day. Under hennes ledning har Bodega Clément utvecklats till ett mångfacetterat företag där det finns plats för såväl volymviner som småskaliga nischprojekt. Ett exempel på de senare är serien Finca Feliz, döpt efter egendomen där druvorna kommer ifrån. Med dessa vill de uttrycka en annan sida av Mendoza än de kraftfulla och extraherade rödviner som regionen är känd för. I dagsläget är de tre vinerna från Finca Feliz lätta och florala varianter av bonarda och criolla, samt ett orangevin på pedro jiménes. Tillsammans med den unge vinmakaren Matías Morcos, utsedd till Revelation Winemaker of the year av Descorchados, fortsätter Clément utvecklingen under parollen "La Revolución del Este", en inofficiell rörelse för att visa vad vinerna från östra Mendoza kan uttrycka.