Domaine de Montille

Domaine de Montille är utan tvekan en av de mest ikoniska domänerna i Bourgogne, med en historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1730-talet. Firman har hela tiden varit i familjen de Montilles ägo och familjens hus ligger fortfarande i byn Volnay i Côte de Beaune. Den ursprungliga domänen bestod av 25 hektar vingårdar belägna över hela Côte d'Or, men under perioden då Phylloxeran härjade tvingades familjen sälja av majoriteten av dessa för att klara sig ekonomiskt. Av denna anledning bestod Domaine de Montille endast av 2,5 hektar år 1947, då Hubert de Montille tog över ansvaret. På den tiden såldes majoriteten av allt vin i Bourgogne till négocianter, men Hubert var hängiven idén att skapa terroir-drivna viner under egen etikett och valde att börja buteljera vinerna själv.

Den nuvarande ägaren, och tillika Huberts son, Etienne de Montille anslöt sig till familjeföretaget 1983 och 1995 började han driva domänen tillsammans med sin pappa. Liksom Hubert visade Etienne snabbt samma engagemang och passion för produktionen och delade uppfattningen att kvalitet främst kommer från vingården. Ett av Etiennes första egna beslut var att inleda konvertering mot ekologisk odling något som följdes upp av införandet av biodynamiska principer 10 år senare. Sedan 2012 är de ekologiskt certifierade och de fortsätter att odla alla sina nuvarande 35 hektar biodynamiskt, dock utan att vara certifierade. Etienne själv menar att det biodynamiska förhållningssättet leder till en ökad medvetenhet kring vinrankornas individuella livscykler, men att det är den ekologiska odlingen som ligger till grund för produktionen.

Av domänens 35 hektar ligger hela 20 % i vingårdar klassade som antingen Premier Cru eller Grand Cru och 5 % toppklassade Village-viner. Utöver detta köper familjen även frukt till en liten négociant-verksamhet vid namn Maison de Montille. Här är tanken att belysa mindre och ibland undervärderade ursprung från hela Bourgogne, med viner från Chablis i norr till Pouilly-Fuissé i söder. Vinmakarstilen är dock densamma som för den egna produktionen. Stilistiskt så har denna förändrats under Etiennes ledarskap och skiljer sig från Hubert de Montilles viner i den mån att de är mer tillgängliga unga, mindre extraherade och ser mindre andel nya ekfat. Likt många andra topproducenter i regionen är utgångspunkten att ett vin ska uttrycka sin unika terroir och att denna inte ska maskeras med för mycket intervention från vinmakaren.