Australien - ett vinland i förändring

På 1980- och 90-talen kom viner från Australien att bli synonyma med solsken och generositet - rika, rättframma och fruktmogna viner som på sätt och vis skulle vara en representation av australiensarnas eget lynne. Många skribenter och marknadsförare både inom och utanför landet tog fasta på detta, och "Sunshine in a Bottle" blev en världssuccé.

Parallellt med detta utvecklades dock en annan sida av den australiensiska vinscenen, där småskalighet, fräschör och ursprungskänsla kom att bli ledord och som lade grunden till den smärre revolution som under det senaste decenniet har omdanat den australiska vinproduktionen. Progressiva producenter har helt vänt ryggen till den tidigare bombastiska stilen. Vad vi nu ser är viner som eftersträvar balans, fräschör och terroir istället för extraktion, "optimal mognad" och rostade ekfat.

Läs mer


Spännande "nya" Spanien


Spanien har nog aldrig varit mer dynamiskt än det är för närvarande. Innovativa och experimentella tekniker används tillsammans med en stor respekt för traditionella och lokala druvsorter, och vi ser nu en större spridning av viner gjorda på Rufete, Listán Negro, Maturana Blanco och Bobal än kanske någonsin tidigare. Återupplivandet av gamla och förfallna vingårdar ser ett stort uppsving, och exempelvis Bodegas Artuke i Rioja ser det mer eller mindre som sitt kall att lyfta individuella mikroklimat och specifik terroir snarare än att arbeta efter klassificerings-reglerna för lagring. Att ett generationsskifte till stor del ligger till grund för dessa förändringar är kanske ingen överraskning, men att dagens vinmakare tillåter sig själva att ta ett eller två steg bakåt för att få perspektiv att kunna blicka framåt är definitivt en av de saker som ger det nya Spanien den spännvidd i sitt uttryck som landet idag besitter.

 

LÄS MER

 

 

Pinot Noir

Pinot noir.. denna mytiska, omtåliga druva som så lätt muterar och som är en vinodlares huvudvärk men också deras främsta belöning. Vinkännare har sedan urminnes tider hållt denna druva som den högsta, särskilt om adressen är ett nobelt grand cru-läge i Côte-de-Nuits, men när indiefilmen Sideways slog igenom det populärkulturella bruset 2004 blev Pinot Noir the toast of the town, samtidigt som Merlot förpassades till skamvrån. 

Men vad är det då som är så fascinerade med denna obstinata druva? Jo, en hel del.. Den komplexitet som druvan bjuder på hittar bara nästan sin jämlike i de finaste uttrycken av Nebbiolo. Men bara nästan. För de flesta vinälskare och vininvesterar är eniga - Pinot Noir från Bourgogne är ensam herre på täppan. Klicka dig vidare för att lära dig mer om Pinot Noir och de områden där den kommer allra bäst till sin rätt!
 

Läs mer

 

 

Värmande jordärtkockssoppa

 

Vintern är här och även där snön lyser med sin frånvaro kan det bita till i kinderna. Vad är då mer värmande för både kropp och själ en krispigt kall vinterdag än en varm och läcker soppa? Kan man dessutom kombinera soppan med ett gott glas vin så har du en riktig festmåltid för en billig peng, något som också passar efter jul- och nyårsutsvävningarna.

I samarbete med WineTable har vi tagit fram en len jordärtkockssoppa som serveras med nybakat bröd och vår hyllade favorit Punt Road Pinot Noir, vars mjuka fruktighet bjuder rika toner av bland annat skogsbär, salvia och viol. 

 

Till receptet

 

Kantarelltoast 2.0

 

Få förrätter på nyårsmenyn är lika välmatchade med en elegant och kraftfull Champagne som en klassisk kantarelltoast. Här höjer vi smakintensiteten några snäpp för att hitta rätt med vinets komplexitet, och blandar in rågbröd, Cognac, dijonsenap och vällagrad Comté i leken. Och om man, mot förmodan, inte tycker att Champagne är passande före tolvslaget så går det givetvis lika bra att använda sig av en elegant fatlagrad Chardonnay som sparringpartner, där både krämighet och rökighet hjälper till att lyfta smakerna. Läs receptet här.

 

Till receptet

 

Engelskt mousserande vin


När vi pratar om vinregioner kända för att producera viner på premiumnivå så är kanske inte Storbritannien det första land som kommer på tal. Landet har länge ansetts vara för kallt och regnigt för att kunna få druvor att mogna på ett tillfredställande sätt för produktion av kvalitetsvin, vilket på det stora hela fortfarande kan hållas för att vara sant. Men med erfarenhet i ryggen, framsteg i vinodlingsteknik samt lite "hjälp" på traven av ett varmare klimat och högre temperaturer så har det utkristalliserats ett par regioner som har visat sig särskilt gynnsamma för produktion av framför allt mousserande viner.

 

Läs mer

 

Sekt 

Vad är egentligen Sekt?

I Tyskland är det helt enkelt en generell beteckning för mousserande vin i alla olika stilar och kvalitetsnivåer. Tyskarna är världens mest entusiastiska bubbeldrickare, med 5 gånger så stor konsumtion per person jämfört med USA, världens andra största marknad för mousserande vin. Den huvudsakliga delen av det som konsumeras består dock av massproducerade, ofta kolsyrade och söta viner som inte med nödvändighet måste ha sitt ursprung i landet. Men i skarp kontrast till detta så finns det en växande skara seriösa producenter som lägger fokus på uttryck av terroir, kvalitet och traditionella tillverkningsmetoder.

 

Läs mer

 

 

Hållbarhet, en självklarhet!

Vi på Quaffable Wines älskar vin och gör vad vi kan för att bidra till en hållbar vinvärld. För oss handlar hållbarhet om att minimera risk, skapa positiv samhällsutveckling och engagera andra i värdekedjan att göra detsamma. För det är genom samarbete vi kan tackla klimatkrisen, få en mer levande natur och skapa förutsättningar för schysstare arbetsvillkor.

När vi köper, väljer förpackningar, transporterar och säljer vin analyserar vi varje stegs påverkan på miljö och människor och väljer produkter och tjänster som är bäst för vår planet – och möter din/er efterfrågan och förväntan på hållbara produkter. 

Läs mer


Med skogens guld på tallriken


Hösten är verkligen en fantastisk tid för alla som uppskattar god mat. Något av det enklaste och godaste man kan göra i dessa tider är en toast på smörstekta kantareller. Plockar du svampen själv blir det dessutom en väldigt billig festmåltid!

Swedishfoodie har denna gång gjort en ny variant på kantarelltoast, toppad med lite lammfilé för att göra det mer matigt. Till denna matvänliga rätt passar många olika drycker, såväl vitt som rött, öl och rosé. Vi väljer helst en josig Pinot Noir eller ett vitt vin med en liten fatkaraktär. 

 

Till receptet

 

Skaldjursfrossa!

 
En tumregel är att äta skaldjur i månader med "r" i namnet, dvs september till april och hösten är den absolut bästa tiden att njuta av havets läckerheter! Den 24 september är datumet för hummerpremiären, men även om man håller sig till en mer blygsam budget dignar fiskdiskarna just nu av musslor, havskräftor och krabba. 

En plateau är klassiskt och lyxigt, nästan på gränsen till dekadent, men det finns en uppsjö av läckra sätt att bereda skaldjur och för varje sätt finns det flera perfekta drycker att kombinera med. Häng med in och se våra bästa tips!

 

Läs mer

 


Makalös makrill

Lata semesterdagar i solen och middag utomhus. Juli har precis passerat men än är inte sommaren slut och många har precis påbörjat sin semester. Därför är det fortfarande lätt och somrig mat som vi helst lägger på tallriken och matchar med svala drycker. 

Direkt från Västkusten bjuder vi och Swedishfoodie på ett både lättlagat och gott recept med somriga smaker - en görgod stekt makrill matchad med en sötsur dillmajonäs. Rätten matchar du naturligtvis med ett torrt och krispigt vitt vin exempelvis en vermentino från Ligurien, en torr riesling från Österrike eller varför inte en sauvignon blanc? Ett torrt och friskt rosévin passar också utmärkt till, det är ju ändå sommar.

Bor du på östkusten passar strömming lika bra.


Till receptet


Ligurien - världsarv och vermentino

Vin är sällan det första som kommer i åtanke när Ligurien nämns. Regionen är en av Italiens vackraste och tankarna dras lätt till Portofino och världsarvet Cinque Terre, de fem vykortsvackra byarna längs med den branta kusten. Dessa byar är under högsäsongen fyllda av turister och då den lokala vinproduktionen är ganska sparsam är det sällan den letar sig speciellt långt utanför regionens gränser då det finns en stor efterfrågan på vinet i de lokala restaurangerna och med ett glas sval vermentino till en pasta vongole med utsikt över Liguriska havet är det svårt att förstå att någon del överhuvudtaget exporteras.

Det är väldigt talande när regionens största privata producent är familjevineriet Cantine Lunae som har cirka 85 hektar vinodlingar, varav 45 är deras egna, 20 från långtidskontrakterade vinodlare och de sista 20 druvor från små plottar från 150 olika odlare som var och en har ett par rader rankar de tar hand om.

Läs mer

 

Lambrusco - charkbrickans bästis


Lambrusco var en ganska otippad succé när det tog världen med storm i det tidiga 1980-talet. Ett halvsött rött vin med modest alkoholhalt och som till råka på allt var svagt mousserande. Otippat eller inte var det en framgång på alla sätt och vis och under sina populäraste år såldes närmare 40 miljoner flaskor enbart i USA. Det var dock ett tag sedan och även om det fortfarande säljs ansenliga mängder av den nyss nämnda stilen så har det hänt mycket i regionen och vad som är noterbart är ett skifte mot hantverksmässiga viner i en torrare stil.

Oavsett stil har Lambrusco, med ursprung i Emilia-Romagna, alltid lyfts fram som en perfekt kompis till ursprungets andra stoltheter - charkuterier som såväl mortadellan parmaskinkan, Salame Felino.

Läs mer


Vin från Wien


Visste ni att man producerar vin i Wien? Förutom att det ljudmässigt känns som en självklarhet så har vinproduktionen i Wien gått från att vara kuriosa med ursprung i Wiens heuriger - restauranger där egetproducerat vin såldes, till att etablera sig som ett ambitiöst vindistrikt som gjort sig känt för Gemischter Satz, ett vingårdsblandat vin där en blandning av olika druvor växer, skördas och vinifieras ihop.

Gemischter Satz är en benämning som används i hela Österrike, men som har fått en särställning i Wien där det blivit den ledande stilen och står för ungefär en fjärdedel av produktione. Från 2013 är också Wiener Gemischters Satz Österrikes nionde kvalitetsappellation DAC (Districtus Austriae Controllatus) och den första som var baserad på stil istället för enbart geografiska gränser.

 

Läs mer

 
Pendeln har svängt för Gamay


Från omåttlig popularitet till att kallas "vin de merde" till att återigen kallas trendig, pendeln för Gamay har verkligen svängt.

Efter de enorma framgångarna med Beaujolais Nouveau under 70- och 80-talet tillbringade druvan Gamay en lång tid ute i kylan, men idag är det få druvor som känns så rätt att dricka, vare sig man dricker (och hashtaggar) "bojo" från en naturvinsproducent, utforskar viner från Savoie eller klunkar en josig variant från USA eller Australien där coola vinmakare har upptäckt potentialen i den druvans charm och tillgänglighet. Till och med den bespottade "vinfesten" Beaujolais Nouveau som infaller tredje torsdagen i november är tillbaka. 

 

LÄS MER

 

 

 

Smaskiga sliders på grillen

 

Sommartider är grilltider, i alla fall så länge det inte råder eldförbud. Men ibland känner i alla fall vi att inspirationen tryter och det är lätt att slentrianmässigt slänga på en bit kött, kyckling eller mer sällan fisk och sedan matcha det med lite sallad och en sås.

För att få lite ny inspiration bad vi därför Swedishfoodie ta fram ett riktigt gott recept på enkel mat men som ändå kändes nytt. En mer sofistikerad variant på korv med bröd blev det, perfekt comfort food tycker vi!

Spontant kanske man tänker på att servera öl till denna rätt, men när vi är mer på humör för vin dricker vi gärna ett slankt och lätt svalt josigt rött vin, en svalkande rosé eller varför inte en lambrusco? 


Till receptet


 

Nya vindar i Sydafrika!

 

Det blåser nya vindar i den sydafrikanska vinindustrin och speciellt tydligt blir det i svalklimatsområden, som kustregionen i sydväst. Mycket handlar om ett nytt sätt att se på vinerna och en växande ambition att göra hantverksmässiga viner av hög kvalitet istället för enklare volymviner. Det handlar om att uttrycka druvans karaktär och den plats den vuxit på, vad fransmännen kallar terroir.

Mycket av den revolution som pågår i Sydafrika handlar om att låta rätt druva få rätt växtplats och att låta de olika vinregionernas förutsättningar bestämma de mest lämpade druvsorterna istället för rådande trender hos konsument. Detta i kombination med en modern vinmakningsfilosofi som främjar det finessrika över det extraherade är nyckeln till det moderna Sydafrika.

Läs mer

 

Garnacha, Grenache, Garnatxa..

 Tiden talar för Garnacha, helt klart. Denna spanska druva är på stark uppgång och nya tidens vinmakare gör härliga, bäriga, fräscha viner på Garnacha, eller Grenache som den kallas i södra Frankrike. Ofta handlar det om att odla druvan på hög höjd i de varma klimaten och att låta druvans egna fruktighet komma till tals. Många populära roséviner, från Provence exempelvis, görs också på Grenache.

Tänk jordgubbar, hallon, björnbär och mörka plommon. Inslag av örter, en smula läder, ett stråk av lakrits och ibland lite grapefrukt. Visst, upplevelsen varierar mellan Garnacha från Navarra i Spanien och Grenache från Châteauneuf-du-Pape i Rhône, men gemensamt är smakintensitet och fyllighet, den rätt ljusa färgen till trots. Variationen ger ett bra spann när de röda vinerna ska matchas till mat, från grillat kött till lättare vegetariskt.

LÄS MER