Lambrusco

 

Lambrusco är möjligen en av världens mest missförstådda vinstilar och har ett högst oförtjänt dåligt rykte. Nidbilden av lambrusco är att det enbart rör sig om artificiella och massproducerade bubbliga viner av låg kvalitet, där hög restsötma används för att försöka dölja fruktens avsaknad av koncentration. Även om det finns sådana viner representerade inom kategorin lambrusco (lågkvalitativa viner existerar ju i alla vinregioner) är lambrusco i dagsläget så mycket mer. Den som börjar skrapa på ytan inser att lambrusco kan ha en mångfald av stilistiska uttryck, att det är ett vin med en mycket lång historia och att vinerna på ett gastronomiskt plan kan mäta sig med de främsta i världen. Låt oss titta lite närmre på den sidan av lambrusco!

 

LÄS MER

 

Orangevin

 

Vitt, rött och rosa är de färger som vi allt som oftast förknippar med vin, och dessa representerar merparten av de viner som säljs globalt. Men på sistone har vi som vinkonsumenter blivit alltmer exponerade för fenomenet orangevin, vilket som kategori vuxit till sig ordentligt. Men vad är då egentligen ett orangevin? Har det enbart med färgen att göra, handlar det om druvsorterna som används, eller är det tekniker i produktionsprocessen som bestämmer vilka viner som kan definieras som orange? Och måste alla orangeviner vara likställda med naturvin? Sanningen är att det egentligen ofta rör sig om en kombination av ovanstående faktorer där några av dem är mer eller mindre dominanta. Låt oss försöka klargöra lite kring begreppet!

 

 

LÄS MER

Sherry

 

Bara ordet i sig väcker en stor mängd associationer. kanske inte alla helt och hållet positiva. Att sherry som vin skulle vara något gammalmodigt, omodernt och sött är antagligen den vanligaste föreställningen. Rent kommersiellt sett skulle detta mycket väl kunna vara sant, då den mest säljande sherrytypen i världen är en så kallad "Cream Sherry", vilket innebär ett starkt, mörkt och nötigt vin som samtidigt har en väldigt söt och mjuk smakprofil. Att detta skulle vara den enda sortens sherry som finns är långt ifrån sant och stilmässigt är vinernas mångfald lika stor som regionens historia är djup och spännande. Vissa skulle till och med gå så långt som att hävda att sherry är en av världens mest underskattade viner, så låt oss försöka bena ut vad det är som gör vinet, och ursprungsregionen Jeréz, unika.

 

LÄS MER

 

Chardonnay

När det kommer till berömdhet och popularitet finns det knappt någon druvsort som kan mäta sig med chardonnay. Så populär är chardonnay att den har blivit den mest planterade gröna druvsorten i världen och den har nästan dubbelt så stor yta planterad som sauvignon blanc. Men trots detta finns det en hel del glapp i kunskapen kring druvan och missuppfattningarna är många runt vilken typ av vin den kan göra. En ständigt återkommande bild är att chardonnay enbart är kapabel till att göra överdådigt ekade, svulstiga viner med söt frukt och låg syra, vilket på 90-talet bidrog till att skapa motrörelsen ABC – Anything But Chardonnay. Men sanningen är att chardonnay ligger bakom en mångfald av vinstilar runtom i världen, så pass många att det finns något för alla. Vad är det då som gör druvan så mångfacetterad?

 

LÄS MER

 

 

Polpette al Sugo

 

Det bästa huset hava! En kall kväll i februari passar väl smakrika köttbullar i en mustig och fruktig tomatsås perfekt? Med lite tända ljus, "Bella notte" i bakgrunden och ett gott rött vin i glaset har du alla förutsättningar för en lyckad afton med din special someone. Receptet är beräknat till 4-6 personer så har ni goda matlådor att värma om ni myser på tu man hand.

 

 

LÄS MER

 

Ligurien


Ligurien, även kallat den italienska Rivieran, är en smal och halvmåneformad region i nordvästra Italien, vid Cinque Terre. Regionen löper 25 mil längs medelhavskusten från Provence längst i väst och går under södra delen av Piemonte för att slutligen träffa den toskanska gränsen längst söderut. Stora delar av kuststräckan utgörs av branta klippor som stupar rätt ner i Medelhavet, vilket gör vinodling till en stor utmaning. Vingårdarna är således väldigt fragmenterade och ibland mycket svårtillgängliga, med exempel på gårdar som bara kan nås med båt. Trots detta har det praktiserats vinodling i Ligurien i över 2500 år, då greker och etrusker planterade de första rankorna.

 

 

LÄS MER

 

Indisk/kinesisk comfort food till kalla kvällar

 

När det är ruggigt ute vill vi gärna värma oss med härliga grytor, till exempel denna chili- & vitlöksgryta med paneer. Vi bjuder på ett recept med tillhörande vintips.

 

LÄS MER

 

Vegetarisk mat och vin


Den gamla devisen att det funkar bäst att dricka rött vin till kött och vitt vin till fisk kanske har haft en historisk poäng om man ser till hur den svenska matkulturen sett ut. Men i takt med att vi blivit alltmer beresta har den utvecklats och idag hittar vi ingredienser från alla världens kök i våra matbutiker. En av de största förändringarna i hur vi äter är dock att allt fler i större utsträckning väljer vegetarisk mat. I Sverige beräknas cirka 10 % av befolkningen äta vegetariskt av olika skäl såsom etiska eller hållbarhetsmässiga. I åldersgruppen 18-24 år är siffran hela 17 %, så det finns inget skäl att tro att utvecklingen kommer att stanna av. I och med detta kommer såklart även dryckesvalen att genomgå förändringar, men hur ska man egentligen tänka då det kommer till att matcha vin med vegetarisk mat?

 

LÄS MER

 

Den som spar den har – att lagra ett vin


När det kommer till att lagra vin dyker det ofta upp många frågeställningar. Kan och bör alla viner lagras? Kan man lagra vin hemma och i så fall var och hur länge? Är det skillnad på olika typer av förpackningar då det kommer till ett vins lagringsduglighet? Och, framför allt, vad händer egentligen med ett vin då det lagras? Alla dessa frågor har lyckligtvis relativt rättframma svar och det hela behöver egentligen inte vara så krångligt. Som med så många andra saker då det gäller vin handlar det framför allt om att maximera sin egen smakupplevelse och då är det viktigaste att vara på det klara med vad man själv tycker om. Det finns ju trots allt ingen poäng att lagra ett vin om det leder till något som man inte uppskattar.

 

LÄS MER

 

Druvfokus: syrah/shiraz


Syrah är utan tvivel en av de mest välkända av alla röda druvsorter och anses vara en av de noblaste. Den är kapabel att producera några av de mest långlivade viner som finns, om än inte överallt där den planteras. Druvans stora koncentration av ämnet antocyanin, vilket finns i druvskalet och bland annat ger röda viner sin färg, ger en karaktäristisk djup lila nyans åt viner gjorda på syrah. Faktum är att den totala mängden antocyanin i syrah kan vara upp till 40 % högre jämfört med exempelvis carignan, en druva som är berömd för att producera några av Frankrikes mest mörka och strama viner. Även smaken är generellt djup och mörk, där toner av björnbär och mogna plommon ofta samsas med kryddor och svartpeppar.

 

LÄS MER

 

Rhône – från norr till söder


I vinkretsar är det sällan som det talas om just floden Rhône, men faktum är att det är en av världens kanske viktigaste vinfloder. Med sina 813 kilometer knyter Rhône ihop vinområden inte bara inom landet, utan även utanför dess gränser. Kanske till och med mer än Loire, Frankrikes längsta vinflod. Från Valais i Schweiz via Lyon, förbi det monumentala Hermitage-berget och genom Châteauneuf-du-Pape i söder vindlar sig Rhône slutligen hela vägen ut i Medelhavet från Port-Saint-Louis-du-Rhône. Även om Rhône är en av de stora floderna så är namnet framför allt förknippat med vinerna som man hittar längs med dess lopp, och kanske mest de som återfinns i Frankrike.

Följ med på en resa från norr till söder.

 

LÄS MER

Uruguay - Sydamerikas dolda pärla


När vi tänker på kvalitetsvin från Sydamerika är det kanske inte Uruguay vi tänker på först och främst. Kanske är det istället ikonvinerna från Chile eller en fyllig malbec från Mendoza i Argentina vi letar efter på Systembolagets hylla.

Varför är det så, hur ser vinproduktionen ut i landet och varför är det nya, kvalitetsmedvetna Uruguay värt att upptäcka?

Kanske beror det på att Uruguay i mångt och mycket kan betraktas som ett väldigt ungt vinland, där fokus på kvalitativ vinproduktion egentligen inte varit en självklarhet i mer än lite drygt 40 år. Trots det är landet i dagsläget ansett som Sydamerikas fjärde viktigaste vinproducent efter giganterna Argentina, Chile och Brasilien. Arealen vingårdar uppgår till kring 10 000 hektar vilket i proportion till Argentinas nära 250 000 hektar givetvis inte är mycket. Det måste samtidigt sättas i perspektiv till att Argentina är flera gånger större till ytan och har över 10 gånger fler invånare.

 

LÄS MER

Vinner ekologiskt och biodynamiskt vin i längden?

Att ekologiskt jordbruk är på stark frammarsch lär inte ha undgått speciellt många. Utbudet av ekologiska produkter tillgängliga för oss konsumenter blir också allt större. Få typer av jordbruk har anammat det ekologiska tillvägagångssättet på samma skala som vinodling, där vi de sista 10 åren sett en enorm tillväxt. Den totala arealen av ekologiskt certifierade vingårdar uppgår i dagsläget till runt 400 000 hektar globalt, vilket är en ökning på kring 250 % sedan 2010. Det utgör ungefär 5,5 % av världens vingårdar, jämfört med att motsvarande siffra för alla typer av jordbruk globalt uppgår till 1,5 %.

Vissa producenter tycker att en ekologisk certifiering är en bra start men att det går att ta det ett steg längre. Detta genom att utöva det som kallas biodynamisk odling. Här ses hela gården som en enhetlig organism och alla delar behöver vara i balans med varandra.

Ett argument som ofta använts mot ekologisk vinproduktion är att den skulle vara dyrare än konventionell produktion, men är det verkligen så?

Läs mer

Klimatsmarta förpackningar för vin

I den era av sociala och klimatmässiga förändringar som vi befinner oss i har begreppet hållbarhet kommit att ta en mer central plats i många människors medvetande. Aldrig förr har vi varit så noga med hur vi konsumerar olika varor eller så ifrågasättande över konsumtion över huvud taget. Efterfrågan på exempelvis grönare former av resande, miljömärkta kläder och ekologisk mat har ökat dramatiskt de senaste åren. Det har fått en mängd olika industrier, inte minst vinbranschen, att se över sitt hållbarhetsarbete. En stor utmaning för den globala vinproduktionen består i hur de viner som produceras ska fraktas till konsument på ett så hållbart sätt som möjligt. Här spelar förpackningen en avgörande roll.

Man skulle kanske kunna säga att vin länge "kommit undan" med att anses vara en naturlig produkt, där en vingård är ett slutet ekosystem och utgör en typ av sinnebild för harmoni mellan människa och miljö. Denna bild har gradvis kommit att förändras och i takt med det har vi börjat se en allt större mängd märkningar och certifieringar dyka upp på vinetiketter.

 

Läs mer


Kanada


Vi lever i den bästa av världar sa magister Pangloss i Voltaires klassiska Candide och när det gäller vinvärlden är det verkligen en sanning idag. Aldrig förut har så mycket bra vin gjorts från så många olika delar av världen. Kanada har historiskt sett inte varit ett land som producerat viner på toppnivå, men i den bästa av världar gör de just det och en av deras starkast lysande stjärnor är Pearl Morisette. Francois Morisette lärde sig att göra vin hos några av de tunga namnen i Bourgogne och efter att ha återvänt till hemlandet har han varit i framkant med att visa vad Kanada kan prestera vinmässigt. Det är ett stort land med varierande förutsättningar för vinodling, men med progressiva vinmakare så ser det ut som ett land med alla förutsättningar att bli ett vinland av rang!


Läs mer


Corpinnat


Under ledorden "Territori i Qualitat" - territorium och kvalitet - skapades 2017 kvalitetsbeteckningen Corpinnat mitt i den välkända spanska vinregionen Penedès. Corpinnat är en sammanslagning av de gamla orden Cor och Pinnae, där Cor betyder hjärta och Pinnae (som även återfinns i namnet Penedès) är det latinska adjektivet för att beskriva steniga jordar. Utgångspunkten för Corpinnat var en vilja att belysa kvaliteten i de mousserande viner som redan för nästan 150 år sedan producerades på druvor odlade i den karga och steniga jorden mitt i hjärtat av Penedès, och som faktiskt var de första mousserande viner enligt den traditionella metoden utvecklad i Champagne som någonsin gjorts i Spanien. Detta var dock inte helt okontroversiellt, och skulle till slut leda till ett flertal producenters uppbrott från organisationen för Spaniens, och tillika ett av världens mest berömda mousserande viner, nämligen Cava. 

Läs mer

 


Piemonte

Norditalienska Piemonte är enligt många vinälskare en av de regioner i världen som på bäst sätt belyser det unika i växtplats, årgång, tradition och hantverk genom personligheten i sina viner. På samma sätt som i franska Bourgogne anses de bästa vinerna låta ursprunget komma till tals, och att de olika druvsorterna egentligen bara förmedlar det som en viss "terroir" uttrycker. Vinerna från Barolo och Barbaresco är med rätta världsberömda, och deras sätt att kombinera kraft och elegans med sällan skådad lagringsduglighet befäster deras storhetsposition.

Men Piemonte är långt mer än bara dessa två regioner och kan stoltsera med inte mindre än 15 regioner som är klassificerade som DOCG, vilket är den högsta status en vinregion kan få i Italien. Det är en komplex och fascinerande region, fylld med starka personligheter, inhemska druvsorter och bitvis fantastiska viner.

 

LÄS MER

 

Vegetarisk carbonara

I januari byter vi ut skinkan mot ett mer vegetariskt fokus. Men, det betyder ju inte att vi vill äta sallad eller smalmat varje dag. Kalla vinterdagar vill vi kanske hellre krypa upp i soffan med lite värmande comfort food.

Swedish Foodie har tagit fram ett recept på en vegetarisk variant av klassikern Pasta Carbonara eller kolarhustruns pasta som du enkelt slänger ihop. Matcha gärna med ett italinenskt rött vin som inte är alltför fylligt eller varför inte ett fatlagrat vitt vin, även om det inte kommer från Italien.

 

TILL RECEPTET


Brunello di Montalcino

Italien som vinland har länge legat oss svenskar varmt om hjärtat, och förra året så var Sverige, trots sin ringa storlek, faktiskt den åttonde största importören i världen av italienska viner. På den svenska marknaden är italienska viner sedan flera år ohotade på förstaplatsen och även om lejonparten av volymförsäljningen består av viner från regionen Veneto med sina ripasso- och proseccoviner så innehar Toscana topplaceringen vad gäller försäljningen av mer exklusiva viner. Bland de mest kända exklusiva vinerna från regionen hittar vi Brunello di Montalcino, ett vin med anor sedan 1865.

Liksom på många andra platser i dagens vinvärld går utvecklingen just nu mot en mer traditionell vinmakning samtidigt som vinerna är tillgängliga när de släpps på markaden. En "win-win" för en vinälskare med andra ord.

LÄS MER


Australien - ett vinland i förändring

På 1980- och 90-talen kom viner från Australien att bli synonyma med solsken och generositet - rika, rättframma och fruktmogna viner som på sätt och vis skulle vara en representation av australiensarnas eget lynne. Många skribenter och marknadsförare både inom och utanför landet tog fasta på detta, och "Sunshine in a Bottle" blev en världssuccé.

Parallellt med detta utvecklades dock en annan sida av den australiensiska vinscenen, där småskalighet, fräschör och ursprungskänsla kom att bli ledord och som lade grunden till den smärre revolution som under det senaste decenniet har omdanat den australiska vinproduktionen. Progressiva producenter har helt vänt ryggen till den tidigare bombastiska stilen. Vad vi nu ser är viner som eftersträvar balans, fräschör och terroir istället för extraktion, "optimal mognad" och rostade ekfat.

Läs mer


Spännande "nya" Spanien


Spanien har nog aldrig varit mer dynamiskt än det är för närvarande. Innovativa och experimentella tekniker används tillsammans med en stor respekt för traditionella och lokala druvsorter, och vi ser nu en större spridning av viner gjorda på Rufete, Listán Negro, Maturana Blanco och Bobal än kanske någonsin tidigare. Återupplivandet av gamla och förfallna vingårdar ser ett stort uppsving, och exempelvis Bodegas Artuke i Rioja ser det mer eller mindre som sitt kall att lyfta individuella mikroklimat och specifik terroir snarare än att arbeta efter klassificerings-reglerna för lagring. Att ett generationsskifte till stor del ligger till grund för dessa förändringar är kanske ingen överraskning, men att dagens vinmakare tillåter sig själva att ta ett eller två steg bakåt för att få perspektiv att kunna blicka framåt är definitivt en av de saker som ger det nya Spanien den spännvidd i sitt uttryck som landet idag besitter.

 

LÄS MER

 

 

Pinot Noir

Pinot noir.. denna mytiska, omtåliga druva som så lätt muterar och som är en vinodlares huvudvärk men också deras främsta belöning. Vinkännare har sedan urminnes tider hållt denna druva som den högsta, särskilt om adressen är ett nobelt grand cru-läge i Côte-de-Nuits, men när indiefilmen Sideways slog igenom det populärkulturella bruset 2004 blev Pinot Noir the toast of the town, samtidigt som Merlot förpassades till skamvrån. 

Men vad är det då som är så fascinerade med denna obstinata druva? Jo, en hel del.. Den komplexitet som druvan bjuder på hittar bara nästan sin jämlike i de finaste uttrycken av Nebbiolo. Men bara nästan. För de flesta vinälskare och vininvesterar är eniga - Pinot Noir från Bourgogne är ensam herre på täppan. Klicka dig vidare för att lära dig mer om Pinot Noir och de områden där den kommer allra bäst till sin rätt!
 

Läs mer

 

 

Värmande jordärtkockssoppa

 

Vintern är här och även där snön lyser med sin frånvaro kan det bita till i kinderna. Vad är då mer värmande för både kropp och själ en krispigt kall vinterdag än en varm och läcker soppa? Kan man dessutom kombinera soppan med ett gott glas vin så har du en riktig festmåltid för en billig peng, något som också passar efter jul- och nyårsutsvävningarna.

I samarbete med WineTable har vi tagit fram en len jordärtkockssoppa som serveras med nybakat bröd och vår hyllade favorit Punt Road Pinot Noir, vars mjuka fruktighet bjuder rika toner av bland annat skogsbär, salvia och viol. 

 

Till receptet

 

Kantarelltoast 2.0

 

Få förrätter på nyårsmenyn är lika välmatchade med en elegant och kraftfull Champagne som en klassisk kantarelltoast. Här höjer vi smakintensiteten några snäpp för att hitta rätt med vinets komplexitet, och blandar in rågbröd, Cognac, dijonsenap och vällagrad Comté i leken. Och om man, mot förmodan, inte tycker att Champagne är passande före tolvslaget så går det givetvis lika bra att använda sig av en elegant fatlagrad Chardonnay som sparringpartner, där både krämighet och rökighet hjälper till att lyfta smakerna. Läs receptet här.

 

Till receptet

 

Engelskt mousserande vin


När vi pratar om vinregioner kända för att producera viner på premiumnivå så är kanske inte Storbritannien det första land som kommer på tal. Landet har länge ansetts vara för kallt och regnigt för att kunna få druvor att mogna på ett tillfredställande sätt för produktion av kvalitetsvin, vilket på det stora hela fortfarande kan hållas för att vara sant. Men med erfarenhet i ryggen, framsteg i vinodlingsteknik samt lite "hjälp" på traven av ett varmare klimat och högre temperaturer så har det utkristalliserats ett par regioner som har visat sig särskilt gynnsamma för produktion av framför allt mousserande viner.

 

Läs mer

 

Sekt 

Vad är egentligen Sekt?

I Tyskland är det helt enkelt en generell beteckning för mousserande vin i alla olika stilar och kvalitetsnivåer. Tyskarna är världens mest entusiastiska bubbeldrickare, med 5 gånger så stor konsumtion per person jämfört med USA, världens andra största marknad för mousserande vin. Den huvudsakliga delen av det som konsumeras består dock av massproducerade, ofta kolsyrade och söta viner som inte med nödvändighet måste ha sitt ursprung i landet. Men i skarp kontrast till detta så finns det en växande skara seriösa producenter som lägger fokus på uttryck av terroir, kvalitet och traditionella tillverkningsmetoder.

 

Läs mer

 

 

Hållbarhet, en självklarhet!

Vi på Quaffable Wines älskar vin och gör vad vi kan för att bidra till en hållbar vinvärld. För oss handlar hållbarhet om att minimera risk, skapa positiv samhällsutveckling och engagera andra i värdekedjan att göra detsamma. För det är genom samarbete vi kan tackla klimatkrisen, få en mer levande natur och skapa förutsättningar för schysstare arbetsvillkor.

När vi köper, väljer förpackningar, transporterar och säljer vin analyserar vi varje stegs påverkan på miljö och människor och väljer produkter och tjänster som är bäst för vår planet – och möter din/er efterfrågan och förväntan på hållbara produkter. 

Läs mer


Med skogens guld på tallriken


Hösten är verkligen en fantastisk tid för alla som uppskattar god mat. Något av det enklaste och godaste man kan göra i dessa tider är en toast på smörstekta kantareller. Plockar du svampen själv blir det dessutom en väldigt billig festmåltid!

Swedishfoodie har denna gång gjort en ny variant på kantarelltoast, toppad med lite lammfilé för att göra det mer matigt. Till denna matvänliga rätt passar många olika drycker, såväl vitt som rött, öl och rosé. Vi väljer helst en josig Pinot Noir eller ett vitt vin med en liten fatkaraktär. 

 

Till receptet

 

Skaldjursfrossa!

 
En tumregel är att äta skaldjur i månader med "r" i namnet, dvs september till april och hösten är den absolut bästa tiden att njuta av havets läckerheter! Den 24 september är datumet för hummerpremiären, men även om man håller sig till en mer blygsam budget dignar fiskdiskarna just nu av musslor, havskräftor och krabba. 

En plateau är klassiskt och lyxigt, nästan på gränsen till dekadent, men det finns en uppsjö av läckra sätt att bereda skaldjur och för varje sätt finns det flera perfekta drycker att kombinera med. Häng med in och se våra bästa tips!

 

Läs mer

 


Makalös makrill

Lata semesterdagar i solen och middag utomhus. Juli har precis passerat men än är inte sommaren slut och många har precis påbörjat sin semester. Därför är det fortfarande lätt och somrig mat som vi helst lägger på tallriken och matchar med svala drycker. 

Direkt från Västkusten bjuder vi och Swedishfoodie på ett både lättlagat och gott recept med somriga smaker - en görgod stekt makrill matchad med en sötsur dillmajonäs. Rätten matchar du naturligtvis med ett torrt och krispigt vitt vin exempelvis en vermentino från Ligurien, en torr riesling från Österrike eller varför inte en sauvignon blanc? Ett torrt och friskt rosévin passar också utmärkt till, det är ju ändå sommar.

Bor du på östkusten passar strömming lika bra.


Till receptet


Ligurien - världsarv och vermentino

Vin är sällan det första som kommer i åtanke när Ligurien nämns. Regionen är en av Italiens vackraste och tankarna dras lätt till Portofino och världsarvet Cinque Terre, de fem vykortsvackra byarna längs med den branta kusten. Dessa byar är under högsäsongen fyllda av turister och då den lokala vinproduktionen är ganska sparsam är det sällan den letar sig speciellt långt utanför regionens gränser då det finns en stor efterfrågan på vinet i de lokala restaurangerna och med ett glas sval vermentino till en pasta vongole med utsikt över Liguriska havet är det svårt att förstå att någon del överhuvudtaget exporteras.

Det är väldigt talande när regionens största privata producent är familjevineriet Cantine Lunae som har cirka 85 hektar vinodlingar, varav 45 är deras egna, 20 från långtidskontrakterade vinodlare och de sista 20 druvor från små plottar från 150 olika odlare som var och en har ett par rader rankar de tar hand om.

Läs mer

 

Lambrusco - charkbrickans bästis


Lambrusco var en ganska otippad succé när det tog världen med storm i det tidiga 1980-talet. Ett halvsött rött vin med modest alkoholhalt och som till råka på allt var svagt mousserande. Otippat eller inte var det en framgång på alla sätt och vis och under sina populäraste år såldes närmare 40 miljoner flaskor enbart i USA. Det var dock ett tag sedan och även om det fortfarande säljs ansenliga mängder av den nyss nämnda stilen så har det hänt mycket i regionen och vad som är noterbart är ett skifte mot hantverksmässiga viner i en torrare stil.

Oavsett stil har Lambrusco, med ursprung i Emilia-Romagna, alltid lyfts fram som en perfekt kompis till ursprungets andra stoltheter - charkuterier som såväl mortadellan parmaskinkan, Salame Felino.

Läs mer


Vin från Wien


Visste ni att man producerar vin i Wien? Förutom att det ljudmässigt känns som en självklarhet så har vinproduktionen i Wien gått från att vara kuriosa med ursprung i Wiens heuriger - restauranger där egetproducerat vin såldes, till att etablera sig som ett ambitiöst vindistrikt som gjort sig känt för Gemischter Satz, ett vingårdsblandat vin där en blandning av olika druvor växer, skördas och vinifieras ihop.

Gemischter Satz är en benämning som används i hela Österrike, men som har fått en särställning i Wien där det blivit den ledande stilen och står för ungefär en fjärdedel av produktione. Från 2013 är också Wiener Gemischters Satz Österrikes nionde kvalitetsappellation DAC (Districtus Austriae Controllatus) och den första som var baserad på stil istället för enbart geografiska gränser.

 

Läs mer

 
Pendeln har svängt för Gamay


Från omåttlig popularitet till att kallas "vin de merde" till att återigen kallas trendig, pendeln för Gamay har verkligen svängt.

Efter de enorma framgångarna med Beaujolais Nouveau under 70- och 80-talet tillbringade druvan Gamay en lång tid ute i kylan, men idag är det få druvor som känns så rätt att dricka, vare sig man dricker (och hashtaggar) "bojo" från en naturvinsproducent, utforskar viner från Savoie eller klunkar en josig variant från USA eller Australien där coola vinmakare har upptäckt potentialen i den druvans charm och tillgänglighet. Till och med den bespottade "vinfesten" Beaujolais Nouveau som infaller tredje torsdagen i november är tillbaka. 

 

LÄS MER

 

 

 

Smaskiga sliders på grillen

 

Sommartider är grilltider, i alla fall så länge det inte råder eldförbud. Men ibland känner i alla fall vi att inspirationen tryter och det är lätt att slentrianmässigt slänga på en bit kött, kyckling eller mer sällan fisk och sedan matcha det med lite sallad och en sås.

För att få lite ny inspiration bad vi därför Swedishfoodie ta fram ett riktigt gott recept på enkel mat men som ändå kändes nytt. En mer sofistikerad variant på korv med bröd blev det, perfekt comfort food tycker vi!

Spontant kanske man tänker på att servera öl till denna rätt, men när vi är mer på humör för vin dricker vi gärna ett slankt och lätt svalt josigt rött vin, en svalkande rosé eller varför inte en lambrusco? 


Till receptet


 

Nya vindar i Sydafrika!

 

Det blåser nya vindar i den sydafrikanska vinindustrin och speciellt tydligt blir det i svalklimatsområden, som kustregionen i sydväst. Mycket handlar om ett nytt sätt att se på vinerna och en växande ambition att göra hantverksmässiga viner av hög kvalitet istället för enklare volymviner. Det handlar om att uttrycka druvans karaktär och den plats den vuxit på, vad fransmännen kallar terroir.

Mycket av den revolution som pågår i Sydafrika handlar om att låta rätt druva få rätt växtplats och att låta de olika vinregionernas förutsättningar bestämma de mest lämpade druvsorterna istället för rådande trender hos konsument. Detta i kombination med en modern vinmakningsfilosofi som främjar det finessrika över det extraherade är nyckeln till det moderna Sydafrika.

Läs mer

 

Garnacha, Grenache, Garnatxa..

 Tiden talar för Garnacha, helt klart. Denna spanska druva är på stark uppgång och nya tidens vinmakare gör härliga, bäriga, fräscha viner på Garnacha, eller Grenache som den kallas i södra Frankrike. Ofta handlar det om att odla druvan på hög höjd i de varma klimaten och att låta druvans egna fruktighet komma till tals. Många populära roséviner, från Provence exempelvis, görs också på Grenache.

Tänk jordgubbar, hallon, björnbär och mörka plommon. Inslag av örter, en smula läder, ett stråk av lakrits och ibland lite grapefrukt. Visst, upplevelsen varierar mellan Garnacha från Navarra i Spanien och Grenache från Châteauneuf-du-Pape i Rhône, men gemensamt är smakintensitet och fyllighet, den rätt ljusa färgen till trots. Variationen ger ett bra spann när de röda vinerna ska matchas till mat, från grillat kött till lättare vegetariskt.

LÄS MER