Vin från Wien


Visste ni att man producerar vin i Wien? Förutom att det ljudmässigt känns som en självklarhet så har vinproduktionen i Wien gått från att vara kuriosa med ursprung i Wiens heuriger - restauranger där egetproducerat vin såldes, till att etablera sig som ett ambitiöst vindistrikt som gjort sig känt för Gemischter Satz, ett vingårdsblandat vin där en blandning av olika druvor växer, skördas och vinifieras ihop.

Gemischter Satz är en benämning som används i hela Österrike, men som har fått en särställning i Wien där det blivit den ledande stilen och står för ungefär en fjärdedel av produktione. Från 2013 är också Wiener Gemischters Satz Österrikes nionde kvalitetsappellation DAC (Districtus Austriae Controllatus) och den första som var baserad på stil istället för enbart geografiska gränser.

 

Läs mer

 
Pendeln har svängt för Gamay


Från omåttlig popularitet till att kallas "vin de merde" till att återigen kallas trendig, pendeln för Gamay har verkligen svängt.

Efter de enorma framgångarna med Beaujolais Nouveau under 70- och 80-talet tillbringade druvan Gamay en lång tid ute i kylan, men idag är det få druvor som känns så rätt att dricka, vare sig man dricker (och hashtaggar) "bojo" från en naturvinsproducent, utforskar viner från Savoie eller klunkar en josig variant från USA eller Australien där coola vinmakare har upptäckt potentialen i den druvans charm och tillgänglighet. Till och med den bespottade "vinfesten" Beaujolais Nouveau som infaller tredje torsdagen i november är tillbaka. 

 

LÄS MER

 

 

 

Smaskiga sliders på grillen

 

Sommartider är grilltider, i alla fall så länge det inte råder eldförbud. Men ibland känner i alla fall vi att inspirationen tryter och det är lätt att slentrianmässigt slänga på en bit kött, kyckling eller mer sällan fisk och sedan matcha det med lite sallad och en sås.

För att få lite ny inspiration bad vi därför Swedishfoodie ta fram ett riktigt gott recept på enkel mat men som ändå kändes nytt. En mer sofistikerad variant på korv med bröd blev det, perfekt comfort food tycker vi!

Spontant kanske man tänker på att servera öl till denna rätt, men när vi är mer på humör för vin dricker vi gärna ett slankt och lätt svalt josigt rött vin, en svalkande rosé eller varför inte en lambrusco? 


Till receptet


 

Nya vindar i Sydafrika!

 

Det blåser nya vindar i den sydafrikanska vinindustrin och speciellt tydligt blir det i svalklimatsområden, som kustregionen i sydväst. Mycket handlar om ett nytt sätt att se på vinerna och en växande ambition att göra hantverksmässiga viner av hög kvalitet istället för enklare volymviner. Det handlar om att uttrycka druvans karaktär och den plats den vuxit på, vad fransmännen kallar terroir.

Mycket av den revolution som pågår i Sydafrika handlar om att låta rätt druva få rätt växtplats och att låta de olika vinregionernas förutsättningar bestämma de mest lämpade druvsorterna istället för rådande trender hos konsument. Detta i kombination med en modern vinmakningsfilosofi som främjar det finessrika över det extraherade är nyckeln till det moderna Sydafrika.

Läs mer

 

Garnacha, Grenache, Garnatxa..

 Tiden talar för Garnacha, helt klart. Denna spanska druva är på stark uppgång och nya tidens vinmakare gör härliga, bäriga, fräscha viner på Garnacha, eller Grenache som den kallas i södra Frankrike. Ofta handlar det om att odla druvan på hög höjd i de varma klimaten och att låta druvans egna fruktighet komma till tals. Många populära roséviner, från Provence exempelvis, görs också på Grenache.

Tänk jordgubbar, hallon, björnbär och mörka plommon. Inslag av örter, en smula läder, ett stråk av lakrits och ibland lite grapefrukt. Visst, upplevelsen varierar mellan Garnacha från Navarra i Spanien och Grenache från Châteauneuf-du-Pape i Rhône, men gemensamt är smakintensitet och fyllighet, den rätt ljusa färgen till trots. Variationen ger ett bra spann när de röda vinerna ska matchas till mat, från grillat kött till lättare vegetariskt.

LÄS MER

 

Skaldjursfrossa!

 
En tumregel är att äta skaldjur i månader med "r" i namnet, dvs september till april och hösten är den absolut bästa tiden att njuta av havets läckerheter! Den 24 september är datumet för hummerpremiären, men även om man håller sig till en mer blygsam budget dignar fiskdiskarna just nu av musslor, havskräftor och krabba. 

En plateau är klassiskt och lyxigt, nästan på gränsen till dekadent, men det finns en uppsjö av läckra sätt att bereda skaldjur och för varje sätt finns det flera perfekta drycker att kombinera med. Häng med in och se våra bästa tips!

 

Läs mer

 

 

Pinot Noir

Pinot noir.. denna mytiska, omtåliga druva som så lätt muterar och som är en vinodlares huvudvärk men också deras främsta belöning. Vinkännare har sedan urminnes tider hållt denna druva som den högsta, särskilt om adressen är ett nobelt grand cru-läge i Côte-de-Nuits, men när indiefilmen Sideways slog igenom det populärkulturella bruset 2004 blev Pinot Noir the toast of the town, samtidigt som Merlot förpassades till skamvrån. 

Men vad är det då som är så fascinerade med denna obstinata druva? Jo, en hel del.. Den komplexitet som druvan bjuder på hittar bara nästan sin jämlike i de finaste uttrycken av Nebbiolo. Men bara nästan. För de flesta vinälskare och vininvesterar är eniga - Pinot Noir från Bourgogne är ensam herre på täppan. Klicka dig vidare för att lära dig mer om Pinot Noir och de områden där den kommer allra bäst till sin rätt!
 

Läs mer

 

 

Vin till vilt!

 

När fokus alltmer ligger på hållbara val borde vilt öka i popularitet - förutom att detta kött inte är del av en inte alltid särskilt charmig köttindustri, det är dessutom nödvändigt att hålla viltstammen på en hanterbar nivå. 

Det är lätt att spontant tänka älg när vi tänker vilt, men vi får inte glömma fasanen, rådjuret och hjorten som tillsammans ger mer nyanser till vad "viltmaten" smakar - och därmed också vinet! Ja, vinet, det var ju dit vi ville komma -  klicka vidare så får du våra vintips till säsongens vilda smaker.

 

Läs mer