Nya vindar i Sydafrika!

 

Det blåser nya vindar i den sydafrikanska vinindustrin och speciellt tydligt blir det i svalklimatsområden, som kustregionen i sydväst. Mycket handlar om ett nytt sätt att se på vinerna och en växande ambition att göra hantverksmässiga viner av hög kvalitet istället för enklare volymviner. Det handlar om att uttrycka druvans karaktär och den plats den vuxit på, vad fransmännen kallar terroir.

Mycket av den revolution som pågår i Sydafrika handlar om att låta rätt druva få rätt växtplats och att låta de olika vinregionernas förutsättningar bestämma de mest lämpade druvsorterna istället för rådande trender hos konsument. Detta i kombination med en modern vinmakningsfilosofi som främjar det finessrika över det extraherade är nyckeln till det moderna Sydafrika.

Läs mer

 

Vi önskar en grön, skön påsk!

Påsktider, äntligen. Lättade över att en lång vinter släpper taget njuter vi av ljusare och längre dagar. Spirande grönska är på gång och vi tänker i gröna toner, även när det gäller mat. Fräscht och lätt, kanske en tidig primör, färska örter och kryddor, gröna tillbehör... Och härliga, vårliga viner.

Påsklunch eller påskmiddag, buffé eller en bestämd rätt. Fågel, fisk eller mittemellan. Råvaror och ingredienser kan vara många och smakerna varierade, men spontant tänker vi kanske lax i någon form eller lammstek med rosmarin och vitlök. Eller en helt vegetarisk rätt. Till det passar vi på att tipsa om viner som du enkelt hittar i på hyllan i Systembolagets butiker. Viner som på bästa sätt matchar påskhelgens menyer och som bjuder på vår i glaset, i olika karaktärsfulla former.

 

Läs mer

 

Garnacha, Grenache, Garnatxa..

 Tiden talar för Garnacha, helt klart. Denna spanska druva är på stark uppgång och nya tidens vinmakare gör härliga, bäriga, fräscha viner på Garnacha, eller Grenache som den kallas i södra Frankrike. Ofta handlar det om att odla druvan på hög höjd i de varma klimaten och att låta druvans egna fruktighet komma till tals. Många populära roséviner, från Provence exempelvis, görs också på Grenache.

Tänk jordgubbar, hallon, björnbär och mörka plommon. Inslag av örter, en smula läder, ett stråk av lakrits och ibland lite grapefrukt. Visst, upplevelsen varierar mellan Garnacha från Navarra i Spanien och Grenache från Châteauneuf-du-Pape i Rhône, men gemensamt är smakintensitet och fyllighet, den rätt ljusa färgen till trots. Variationen ger ett bra spann när de röda vinerna ska matchas till mat, från grillat kött till lättare vegetariskt.

LÄS MER

 

Skaldjursfrossa!

 
En tumregel är att äta skaldjur i månader med "r" i namnet, dvs september till april och hösten är den absolut bästa tiden att njuta av havets läckerheter! Den 24 september är datumet för hummerpremiären, men även om man håller sig till en mer blygsam budget dignar fiskdiskarna just nu av musslor, havskräftor och krabba. 

En plateau är klassiskt och lyxigt, nästan på gränsen till dekadent, men det finns en uppsjö av läckra sätt att bereda skaldjur och för varje sätt finns det flera perfekta drycker att kombinera med. Häng med in och se våra bästa tips!

 

Läs mer

 

 

Pinot Noir

Pinot noir.. denna mytiska, omtåliga druva som så lätt muterar och som är en vinodlares huvudvärk men också deras främsta belöning. Vinkännare har sedan urminnes tider hållt denna druva som den högsta, särskilt om adressen är ett nobelt grand cru-läge i Côte-de-Nuits, men när indiefilmen Sideways slog igenom det populärkulturella bruset 2004 blev Pinot Noir the toast of the town, samtidigt som Merlot förpassades till skamvrån. 

Men vad är det då som är så fascinerade med denna obstinata druva? Jo, en hel del.. Den komplexitet som druvan bjuder på hittar bara nästan sin jämlike i de finaste uttrycken av Nebbiolo. Men bara nästan. För de flesta vinälskare och vininvesterar är eniga - Pinot Noir från Bourgogne är ensam herre på täppan. Klicka dig vidare för att lära dig mer om Pinot Noir och de områden där den kommer allra bäst till sin rätt!
 

Läs mer

 

 

Vin till vilt!

 

När fokus alltmer ligger på hållbara val borde vilt öka i popularitet - förutom att detta kött inte är del av en inte alltid särskilt charmig köttindustri, det är dessutom nödvändigt att hålla viltstammen på en hanterbar nivå. 

Det är lätt att spontant tänka älg när vi tänker vilt, men vi får inte glömma fasanen, rådjuret och hjorten som tillsammans ger mer nyanser till vad "viltmaten" smakar - och därmed också vinet! Ja, vinet, det var ju dit vi ville komma -  klicka vidare så får du våra vintips till säsongens vilda smaker.

 

Läs mer